USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Знищена остання хімічна зброя із запасів 193 країн світу

З 1997 року знищено 72 304,34 метричних тонн накопиченої хімічної зброї
Хімічна зброя

Ілюстративне фото

Джерело: Мілітарний

Остання хімічна зброя зі запасів, оголошених усіма державами-учасницями Конвенції про заборону хімічної зброї (КЗХЗ), була знищена. Останній хімічний боєприпас було знищено у США 7 липня на пілотному заводі зі знищення хімічних речовин Blue Grass у Кентуккі, повідомляє Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Генеральний директор ОЗХЗ, посол Фернандо Аріас назвав це "історичним успіхом".

"Це є історичним успіхом багатосторонності у сфері роззброєння та роботою покоління дипломатів і експертів за останні 26 років. Проте попереду нас чекає більше викликів, які потребують постійної уваги міжнародної спільноти. Чотири країни ще мають приєднатися до Конвенції. Покинуту та стару хімічну зброю ще потрібно відновити та знищити", – підкреслив гендиректор.

З 1997 року, ОЗХЗ перевірила знищення 72 304,34 метричних тонн накопиченої хімічної зброї по всьому світу.

В організацію входять 193 країни, які разом контролюють глобальні зусилля щодо остаточної ліквідації хімічної зброї.

Позиція США

Президент США Джо Байден закликав Росію та Сирію повернутися до дотримання Конвенції про заборону хімічної зброї "та визнати свої незаявлені програми, які використовувалися для скоєння зухвалих злочинів і атак".

Про хімічну зброю

Це вид зброї масового ураження, дія якої заснована на токсичних властивостях хімічних речовин.

Основу хімічної зброї складають отруйні речовини (ОР) — токсичні хімічні сполуки, що мають певні фізичні й хімічні властивості, завдяки яким можливе їхнє бойове застосування з метою ураження людей, тварин і зараження місцевості на тривалий час.

Новини за темою: Касетні боєприпаси та багато іншого. США оголосили новий пакет допомоги Україні

Знаходячись у бойовому стані, вони вражають організм людини, проникаючи крізь органи дихання, шкірні покриви і рани. Крім того, людина може одержати ураження через вживання заражених продуктів харчування і води, а також з-за впливу ОР на слизові оболонки очей й носоглотки.

Бойовий стан ОР — такий стан речовини, за якого він застосовується для досягнення якнайбільшого ефекту в ураженні людей. Види бойового стану ОР: пара, аерозоль, краплі.

Новини за темою: Путін вводить хімічні війська для провокації на заводі "Кримський титан", - партизанський рух

ОР у стані пари чи тонкодисперсного аерозолю заражають повітря й вражають людей через органи дихання (інгаляційна поразка).

За тактичним призначенням і за характером вражальної дії ОР поділяються на групи:

  • смертельні або летальні (для смертельного ураження чи виводу з ладу людей на тривалий термін),
  • що тимчасово виводять з ладу або інкапаситанти (діють на нервову систему і викликають психічні розлади),
  • подразнювальні і навчальні або ірританти.

За фізіологічною дією на організм ОР підрозділяються на нервово-паралітичної дії, шкірнонаривної, загальноотруйної, задушливої, психохімічної і подразнювальної дії.

Новини за темою: Спецслужби РФ втілюють провокацію з хімічною зброєю на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, – ГУР

Залежно від тривалості збереження вражальної здатності ОР поділяються на дві групи: стійкі, які зберігають свою вражальну дію від декількох годин і доби до декількох тижнів; нестійкі, вражальна дія яких зберігається кілька десятків хвилин після їхнього застосування.

ОР у вигляді грубодисперсного аерозолю чи крапель, заражають місцевість, устаткування, техніку, одяг, засоби захисту, водойми і здатні вражати незахищених людей як у мить осідання хмари зараженого повітря, так і після опадів часток ОР унаслідок їхнього випару із заражених поверхонь, а також у разі взаємодії людей з цими поверхнями і вживанні заражених продуктів харчування та води.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі