USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі

Таке рішення Байден обґрунтовує "неприйнятними ризиками" для економічної безпеки Сполучених Штатів
електрокар
Електрокар. Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден повідомив про рішення уряду щодо підвищення мит на низку товарів, що імпортуються з Китаю, на загальну суму 18 мільярдів доларів. Зокрема, це сталь, алюміній, напівпровідники, акумулятори, важливі мінерали та сонячні батареї й електрокари, зазначено в пресрелізі на сайті Білого дому.

Таке рішення обґрунтовується "неприйнятними ризиками" для економічної безпеки США, створеними несправедливими, на думку американського лідера, діями КНР. Нібито останній "наповнює світові ринки дешевими товарами".

"У відповідь на несправедливу торговельну практику Китаю та для протидії спричиненій шкоді президент Байден наказує своєму торговому представнику підвищити мита, відповідно до розділу 301 Закону "Про торгівлю" 1974 року, на 18 мільярдів доларів імпорту з Китаю, щоб захистити американських робітників і бізнес", – йдеться у заяві.

Тож у 2024 році мито на певну продукцію зростає:

  • зі сталі та алюмінію – від 0 – 7,5% до 25%;
  • на напівпровідники – з 25% до 50%;
  • мито на електромобілі – з 25% до 100%;
  • мито на літій-іонні акумулятори для електромобілів зросте з 7,5%% до 25%;
  • мито на сонячні елементи – з 25% до 50%;
  • мито на крани типу "судно-берег" зросте від 0% до 25%;
  • мито на шприці та медичні голки – від 0% до 50%.

У Білому домі додали, що ці рішення відображають зобов’язання Байдена завжди підтримувати американських робітників.

"Зіткнувшись з антиконкурентною нечесною практикою з-за кордону, президент застосує будь-які інструменти, необхідні для захисту американських працівників і промисловості", – сказано в заяві.

А у 2025-му і 2026 роках подвоїться тарифна ставка (до 50%) на напівпровідники, а також графіт і постійні магніти.

Новини за темою: Рекорд: В Україну торік завезли майже 38 тисяч електрокарів

Як це вплине на вартість електрокарів?

Між іншим, аналітики попереджають, що торгова суперечка між США та КНР може підвищити загальну вартість електромобілів, зашкодивши кліматичним цілям Байдена та його прагненню створити робочі місця у промисловості.

У 2023 році Сполучені Штати Америки імпортували з Китаю товарів на 427 мільярдів доларів, водночас експортувавши в КНР товарів на 148 мільярдів.

Однак у березні цього року китайський виробник електромобілів XPeng оголосив про плани щодо запуску дешевшого бренду, який увійде у висококонкурентний сегмент на тлі інтенсивної цінової конкуренції в галузі електромобілів. 

Моделі цього бренду коштуватимуть від 14 до 21 тисячі доларів. Це порівняно з діапазоном у 15–23 тисячі доларів, за яким виробники електромобілів преміумкласу зазвичай оцінюють свої автомобілі.

Причому, за даними Китайської асоціації легкових автомобілів, продажі електромобілів в КНР сповільнилися до 18,2% за перші два місяці року з 20,8% за весь 2023 рік.

Читайте також:
США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія