USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Спецслужби РФ втілюють провокацію з хімічною зброєю на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, – ГУР

Сліди ураження хімічною зброєю на тілах російських солдатів держава-агресор планує використати як фейковий доказ для звинувачення України
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

З метою зриву контрнаступальних дій Сил безпеки й оборони України російські окупанти сьогодні, 27 травня, почали реалізовувати провокацію із застосуванням хімічної зброї на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Про це поінформували в пресслужбі Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР).

В управлінні кажуть, що реальними жертвами ворожої провокації стануть солдати російської окупаційної армії. Сліди ураження хімічною зброєю на їхніх тілах держава-агресор планує використати як фейковий доказ для звинувачення України.

"Наголошуємо, що Сили безпеки та оборони України під час бойових дій з російськими військами використовують лише конвенційні засоби, а чергові постановки московитських спецслужб не здатні вплинути на подальший перебіг подій на фронті", – йдеться у повідомленні.

Що передувало?

Напередодні надвечір стало відомо, що найближчими годинами росіяни готують масштабну провокацію з імітацією удару по Запорізькій атомній електростанції. Про це повідомляє пресслужба ГУР МО.

За даними розвідки, ворог хоче зімітувати аварію на території станції, а потім оголосити про витік радіоактивних речовин. В інциденті традиційно буде звинувачено Україну.

"Аби максимально приховати свої дії, рашисти зірвали заплановану ротацію персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ", – наголошують у ГУР.

Розвідники переконані, що мета цієї акції – спровокувати міжнародне співтовариство на проведення детального розслідування, під час якого буде зупинено всі бойові дії. Таким чином росіяни сподіваються отримати омріяну паузу, яку використають для перегрупування окупаційного контингенту та зупинки українського контрнаступу.

Варто зазначити, що в коментарі "РБК-Україна" представник ГУР Андрій Юсов заявив, що провокація готується "найближчим часом".

Він уточнив, що відразу після цього окупанти хочуть задіяти так званих експертів "Росатому" для нібито "фіксації" ударів. Паралельно також будуть запрошені представники міжнародних структур та організацій, зокрема МАГАТЕ.

За його словами, подібні провокації з використанням елементів ядерних матеріалів, а також хімічної зброї російські окупанти найближчим часом можуть організувати по всій лінії фронту на Сході та Півдні країни.

Раніше

В українській розвідці розповіли, що, попри численні заклики з боку МАГАТЕ та світових лідерів, окупанти не зменшують свою присутність на Запорізькій атомній електростанції. Наразі територію енергоблоків №1, 2, 4 фактично використовують як логістичну та військову бази.

Читайте також:
РФ може активізувати ракетні удари по Україні найближчими тижнями, – ISW РФ може активізувати ракетні удари по Україні найближчими тижнями, – ISW
Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені. Оновлено Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені. Оновлено
Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції
Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський