USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Італія заморозила активи російських олігархів на 2 млрд євро

Серед заморожених активів банківські рахунки, розкішні вілли, яхти та автомобілі
гроші Росія санкції
Джерело: відкриті джерела

У межах санкцій, запроваджених Європейським Союзом проти Росії, після початку повномасштабного вторгнення Італія заморозила активи російських олігархів на суму близько 2 млрд євро (2,5 млрд доларів - ред.). Про це повідомляє repubblica

Так, серед заморожених активів банківські рахунки, розкішні вілли, яхти та автомобілі. У своєму щорічному звіті відділ боротьби з відмиванням грошей (UIF) Банку Італії заявив, що цифра в 2 млрд євро була оновлена станом на кінець червня.

"Директор UIF Енцо Серата повідомив, що фінансові активи вартістю близько 330 млн євро, пов’язані з 80 особами, також були заморожені в рамках режиму санкцій", - пише ЗМІ.

До початку повномасштабної війни в лютому 2022 року пляжі та порти Італії були популярним майданчиком для заможних росіян, які купували нерухомість у найкращих місцях: місцевість біля озера Комо, острів Сардинія, провінція Тоскана та Лігурійське узбережжя тощо.

Хто ще заморозив російські активи?

У квітні Австрія заморозила майже 2 мільярди євро фінансових активів з початку повномасштабної війни. Про це у Twitter повідомив міністр фінансів Австрії Магнус Бруннер.

"Ефективне застосування санкцій проти Росії в інтересах Австрії, Європи та США. Ми підтримуємо санкції Заходу проти агресора та заморозили майже 2 мільярди євро фінансових активів з початку війни", – додав Магнус Бруннер.

З початку війни РФ проти України Німеччина заморозила російські активи вартістю приблизно 5,3 млрд євро, повідомляє Welt.

Штрафні заходи торкнулися коштів не лише фізичних осіб та компаній, внесених до списків санкцій Євросоюзу, а й Центробанку РФ. Питання тижневика щодо суми заморожених грошей, що належать російським олігархам, міністерство залишило без відповіді.

За даними міністерства фінансів, нове Центральне управління з виконання санкцій (ZfS), як і раніше, знаходиться в процесі створення. Наразі там працюють 36 співробітників, але "безперервно" йде подальше збільшення штату. Для "пріоритетних областей, як-от ідентифікація активів", створюються відповідні структури.

Відповідно до другої частини закону про виконання санкцій у ФРН, ухваленої у грудні минулого року, ZfS також має вести реєстр заморожених активів, який публікується на сайті відомства. Однак цього й досі не відбувається.

Новини за темою: Британія готова розморозити російські активи, якщо РФ погодиться виплатити Україні репарації

29 червня 2022 року міжнародна група з блокування російських активів повідомила, що за 100 днів роботи заблокувала активи росіян, які перебувають під санкціями через воєнну операцію Росії в Україні, на суму понад 30 млрд доларів. У Мін'юсті США і собі заявили про намір направити всі вилучені у росіян активи на потреби України.

Крім того, у ЄС на початку 2023 року склали план, як законно передати Києву щонайменше 33,8 мільярда євро заморожених активів Центрального банку Росії. Кошти планують спрямувати на відбудову України, пише Bloomberg.

"Державам – членам Європейського Союзу повідомили, що блок має законні повноваження тимчасово використовувати активи російського Центрального банку на суму щонайменше 33,8 млрд євро для оплати відновлення України", – йдеться в публікації.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму