USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Британія готова розморозити російські активи, якщо РФ погодиться виплатити Україні репарації

У Британії зберігається 26 мільярдів фунтів стерлінгів активів окупантів
Британія
Джерело: відкриті джерела

Велика Британія готова розморозити російські активи після того, як Москва погодиться виплатити Україні репарації. Про це повідомляє The Guardian.

Видання нагадує, що міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі продовжує наполягати на тому, що суверенні активи Росії залишатимуться замороженими, доки Росія не погодиться заплатити за шкоду, завдану Україні.

Що говорять лейбористи

Депутати Торі, Лейбористська партія та український уряд наполягають на тому, щоб російські державні активи, які зберігаються у Великій Британії, – минулого року оцінені у 26 мільярдів фунтів стерлінгів – були повністю конфісковані, а потім передані безпосередньо Україні для відновлення.

Альтернатива

Однак на сьогодні у Британії набуває популярності альтернативна та менш ризикована, з юридичної точки зору стратегія, згідно з якою Захід утримує активи, доки Росія не погодиться виплатити компенсацію.

Та сама мета фінансування Росією реконструкції України була б досягнута, але без ризику порушення міжнародного права.

Палата громад вже прийняла подання, яке вимагає від уряду розробити план використання російських державних активів. Однак британський уряд протягом кількох місяців відмовлявся взяти на себе зобов’язання щодо ефективної експропріації активів російського Центрального банку, що зберігаються у Великій Британії.

Міністри побоювались, що цей крок створить прецедент, який паралізує міжнародну фінансову систему та призведе до контрзаходів проти Великої Британії.

Реєстр збитків України

Саміт Ради Європи створив цифровий реєстр збитків України як перший крок до міжнародного механізму компенсації жертвам російської агресії.

44 країни та ЄС заявили про свій намір підтримати новий реєстр збитків з офісами в Гаазі. Буде створено сателітний офіс в Україні.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте наголосив, що "Росія повинна бути притягнута до відповідальності, у тому числі за шкоду, завдану Україні та її народу".

Реєстр буде створено на початковий трирічний період і займатиметься фіксуванням доказів та збором інформації про претензії щодо шкоди, збитків чи ушкоджень, спричинених російською агресією проти України та її народу.

Це прокладає шлях до майбутнього міжнародного комплексного механізму компенсації жертвам російської агресії, який ООН вже схвалила.

Нагадаємо, ми писали, що Польща заморозила понад мільярд євро російських активів. Для їх конфіскації Сейм готує зміни до Конституції.

Читайте також:
Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні-червні, - Зеленський Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні-червні, - Зеленський
Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України
Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії
Постачання військової допомоги Україні розпочнеться відразу після рішення Конгресу, - Білий дім Постачання військової допомоги Україні розпочнеться відразу після рішення Конгресу, - Білий дім