USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Євросоюз знайшов спосіб законної передачі конфіскованих активів РФ Україні, – Bloomberg

Кошти спрямують на відбудову країни
Євросоюз
Євросоюз
Джерело: відкриті джерела
У Європейському Союзі склали план, як законно передати Києву щонайменше 33,8 мільярда євро заморожених активів Центрального банку Росії. Кошти планують спрямувати на відбудову України, пише Bloomberg.

"Державам – членам Європейського Союзу повідомили, що блок має законні повноваження тимчасово використовувати активи російського Центрального банку на суму щонайменше 33,8 млрд євро для оплати відновлення України", – йдеться в публікації.

Юридична служба Ради Євросоюзу повідомила дипломатам, що такий план є юридично здійсненним, але за умови, що активи не будуть експропрійовані й будуть виконані певні умови. Такі умови включають, наприклад, ясність щодо того, що основна сума боргу і відсотки будуть повернуті Росії в певний момент.

Разом з тим, пише видання, ЄС також вивчає варіанти використання заморожених російських активів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Але й ця пропозиція є спірною, а обговорення перебувають на дуже попередній стадії. Все через те, що чиновники Європейського Союзу і деякі держави-члени занепокоєні юридичним обґрунтуванням такого кроку та прецедентом, який може бути створений, особливо щодо використання заморожених активів російського Центрального банку.

Тому наразі як перший крок ЄС розглядає можливість об’єднання активів на рівні Євросоюзу або на міжнародному рівні з метою отримання прибутку, який можна використати для фінансування відновлення України, – завдання, яке, за оцінками Світового банку, може коштувати щонайменше 350 млрд доларів.

А що інші країни

Сполучені Штати теж вирішують питання передачі вилучених російських активів Україні. Там ще 29 червня 2022 року міжнародна група з блокування російських активів повідомила, що за 100 днів роботи заблокувала активи росіян, які перебувають під санкціями через воєнну операцію Росії в Україні, на суму понад 30 млрд доларів. У Мін'юсті США в свою чергу заявили про намір направити всі вилучені у росіян активи на потреби України.

Читайте також:
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії