USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Навколо Меркурія знайшли загадкові "співочі" хвилі

Науковці зафіксували те саме явище, яке є в кількох планет Сонячної системи
хвилі біля Меркурія
Враження художника від локалізованих хвиль хору на Меркурії.
Джерело: Science Alert

Астрономи виявили так звані хорові хвилі в плазмі навколо Меркурія. Їхнє існування підтвердили навколо Землі, Юпітера, Сатурна, Урана і Нептуна, але вперше їх знайшли навколо першої планети від Сонця, пише ScienceAlert.

Про те, що у Меркурія є магнітне поле, відомо вже приблизно 50 років. Однак дослідження цієї планети проводили досить рідко, і тільки завдяки даним апарату BepiColombo астрономи змогли розкрити більше секретів цієї планети.

"Апарат має вийти на орбіту навколо Меркурія наприкінці 2025 року, але 2021-го і 2022-го він уже робив близькі прольоти першої планети від Сонця. І в цей час прилади BepiColombo збирали інформацію про його магнітне поле. Поле Меркурія дуже слабке, а планета має надто тонку, майже неіснуючу атмосферу і постійно піддається сильному випромінюванню Сонця, а також її бомбардують потоки сонячних частинок чи сонячний вітер з величезною силою", – розповідають вчені.

До того ж астрономи з'ясували, що, всупереч слабкому магнітному полю й атмосфері, Меркурій все ж має полярні сяйва. Однак нині стало відомо, що в плазмі, яка оточує планету, також існують так звані хорові хвилі.

"Хвилі з'являються, коли енергійні електрони із сонячного вітру потрапляють у магнітосферу планети, обертаються по спіралі вздовж ліній магнітного поля і створюють хвилі в плазмі. Таке раніше знайшли навколо Землі, Юпітера, Сатурна, Урана і Нептуна, але ці планети мають сильне магнітне поле і товсту атмосферу, а тому було несподіванкою виявити "співочі" хвилі навколо Меркурія", – додають науковці.

Новини за темою: Лишили сміття на орбіті: У США вперше оштрафували компанію

За словами авторів дослідження, нове відкриття допоможе поліпшити розуміння магнітного поля Меркурія і того, як взагалі ці поля планет формуються сонячним вітром.

Що відомо про хорові хвилі?

Хорові хвилі можна записати і перетворити на звуки, які мають свої відмінності залежно від того, як переміщуються електрони.

Але ці хвилі в магнітосфері Меркурія відрізняються від таких самих явищ на інших планетах, адже вони з'являються лише в одній ділянці магнітного поля. Ця ділянка називається світанковий сектор.

Вчені вважають, що існує певний механізм, який сприяє появі таких хвиль тільки в цій частині магнітосфери.

Як звучать хорові хвилі, зафіксовані навколо Землі, можна почути у відео.

Раніше

Вчені виявили поза поясом Койпера 12 великих об'єктів. Це може вказувати на те, що у Сонячній системі міститься набагато більше матеріалу, ніж вважалося і може існувати другий пояс Койпера, повідомляє Live Science.

Вплив Сонця тягнеться далеко за орбіти восьми планет нашої системи. За межами Нептуна Сонячна система сягає 100 астрономічних одиниць. Для порівняння, найдальша від Сонця планета Нептун знаходиться на відстані 30 астрономічних одиниць від нього.

Новини за темою: Вчені виявили найшвидшу "зірку-втікачку" в Чумацькому Шляху

Читайте також:
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження