USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження

Вік і покоління мають значення для щастя, вважають науковці
емоції психологія щастя
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Фінляндія стала найщасливішою країною світу і здобула це звання уже сьомий рік поспіль. Україна ж посіла в цьому рейтингу 105 сходинку, йдеться у звіті World Happiness Report.

Дослідники складали рейтинги, які базуються на середньому трирічному показнику (2021–2024). Закордонні науковці з'ясували, що деякі важливі частини життя людини пов’язані переважно з віком, наприклад, навчання в школі, робота та здоров’я. Інші більше залежать від того, що відбувається в суспільстві та світі.

"Ці загальносуспільні чинники варіюються від насильства, землетрусів і пандемій до того, як нові технології та мінливе природне та соціальне середовище взаємодіють зі зміною способів бачення історії, протистояння нерівності та зв’язку одне з одним. Хоча більшість нашого аналізу стосується життя в різні вікові періоди, ми враховуємо вплив поколінь там, де ми вважаємо їх найбільш помітними. Тому дослідження стосується щастя, виміряного життєвими оцінками та емоціями, показуючи його рівні та зміни для молодих та старших людей", – кажуть дослідники.

Тож п'ять позицій з десятки лідерів посідають скандинавські країни: Фінляндія (1 місце), Данія (2 місце), Ісландія (3 місце), Швеція (4 місце), Норвегія (7 місце). Найбільше рівень щастя протягом року зріс у Сербії, Болгарії та Латвії. Загалом найбільше зростання відбулося в Центральній та Східній Європі.

До того ж, соціологи помітили, що відчуття щастя за рейтингами схоже між населенням Західної Європи, з Чехією, Литвою та Словенією.

Як зі щастям в Україні?

Україна ж опинилася на 105 місці в рейтингу, хоча 2023 року ми були на 92-му.

Румунія, Польща, Словаччина та Угорщина значно випередили нашу країну, посівши 32, 35, 45 та 56 сходинки відповідно. Молдова стала 71-ша в рейтингу. Відразу за нею йде Росія (72 місце). Білорусі в переліку немає.

Але, попри всі негаразди і навіть війну, що точиться в Україні, 70% українців вважають себе щасливими людьми. Про це свідчать дані дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Соціологи наголошують, що вже понад 20 років проводять подібні дослідження. У грудні 2021 року, напередодні вторгнення, 71% українців вважали себе щасливими, а 15%, навпаки, не вважали себе такими.

"На травень 2023 року, попри понад рік повномасштабної війни, показники лишаються практично такими ж самими. Зараз 70% українців вважають себе щасливими, не вважають себе щасливими – 16%", – йдеться у повідомленні.

Натомість у лютому 2024 року серед українців зросли відчуття суму і страху при думці про Батьківщину. Водночас зменшилась кількість тих, хто відчуває гордість, у порівнянні з 2022 роком, свідчать дані опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Читайте також:
Під час великої війни зросла психотравмованість серед дітей, особливо – переселенців, – судовий експерт Під час великої війни зросла психотравмованість серед дітей, особливо – переселенців, – судовий експерт
У Полтаві вперше на базі вишу діє У Полтаві вперше на базі вишу діє "зелена кімната". У чому її унікальність?
До 35% українців вірять в астрологію, таро та екстрасенсів, – опитування До 35% українців вірять в астрологію, таро та екстрасенсів, – опитування
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених