USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених

Медичні магніти волонтери безоплатно передають військовим і цивільним медикам, а також рятувальникам
медичні магніти_2
Медичні магніти
Джерело: UWN

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Кременчуці на Полтавщині налагодили повний цикл виробництва магнітних екстракторів ручного складання, якими медики видаляють уламки з тіл поранених. Ці пристрої волонтери безоплатно передають військовим і цивільним медикам, а також рятувальникам.

У коментарі UWN керівник "Волонтерського штабу оборони Кременчука" Олег Биков розповів, що такі інструменти дозволяють лікарям виймати кулі та уламки боєприпасів не лише з-під шкіри та з кісток, а й із внутрішніх органів пораненого. 

"Нашими насадками лікарі працюють на серці, витягають кулі з печінки, легенів, кінцівок, обличчя, з плечового суглоба виймали. Магнітами можна витягувати уламки з ран глибиною до 15 см. А якщо вони знаходяться глибше, то медики використовують ще одну розробку наших волонтерів – магнітний інструмент "Білий янгол": ця біла паличка, умовно кажучи, може заходити на будь-яку довжину в тілі і звідти діставати уламки від куль, снарядів тощо...", – ділиться волонтер.

Медичні магніти "Білий янгол"

Джерело: UWN

Нині безпосередньо на фронт вдалося передати понад тисячу девайсів.

Створення медичних магнітів

Ідея створення екстракторів виникла в Бикова, адвоката в минулому, відразу ж з 24 лютого 2022 року. Тоді ж і знайшов однодумців у Кременчуці. Нині ж волонтерам допомагають з роботою люди з усієї України. А основу пристроїв – потужний неодимовий магніт – волонтери замовляють у Китаї.

Биков каже, що в роботі його штабу задіяні п'ять підприємств, які постачають необхідні матеріали для створення готових медінструментів.

"За тиждень у кременчуцьку лікарню відвозимо до 50 виробів. Постачаємо, звісно ж, на фронт на різні напрямки, часто мотаємося на Донбас. Тримаємо звязок з лікарями, бійцями – веземо девайси відразу ж по готовності. Після недавніх обстрілів потреба в наших пристроях зросла", – говорить Биков.

Він завжди відслідковує "життя" своїх магнітів в роботі. Часто історії порятунку переповідають волонтеру самі лікарі.

"Був випадок, коли після поранення на передовій пацієнта доставили в кардіоцентр у Дніпрі. Після короткого обстеження воїна терміново відвезли в операційну. Там уже виявили місце розташування уламка, та за допомогою магніту "Білий янгол" видалили ворожу річ з мінімальним пошкодженням оточуючих тканин серця", – додає волонтер.

Новинки в розробці екстракторів

Нещодавно волонтерський штаб презентував нову розробку – екстрактор "Прометей". Особливість цього магніту в тому, що він має конусоподібну потужну насадку, що дозволяє притягувати більшу площу металу. Ще одна особливість "Прометея" – його робоча поверхня виготовлена лише з полімеру, а не з металу, як інші. І вона повністю робоча, за формою нагадує канцелярський маркер.

"Озброєні екстракторами медики після евакуації пораненого з місця обстрілу можуть витягувати уламки у польових умовах. При використанні цього інструменту значно скорочується час операції, зменшується травмування, а одужання проходить набагато швидше. Ці комплекси удосконалені – вони потужніші, компактні, легкі у використанні та не поступаються іноземним аналогам", – зазначає керівник штабу.

Биков пояснює, що "Прометей" є у загальному наборі з іншими магнітами – "Едельвейсом" та "Білим янголом". Мовляв, для кожного поранення оперативне втручання вимагає індивідуального підходу. І якщо "не виходить одним магнітом витягти, на допомогу обов'язково прийде інший".

За два роки великої війни волонтери зібрали всі напрацювання та досвід з цих технологій і зробили своє – найякісніше.

"Ми ж сьогодні стали найбільшим виробником найпотужніших у світі магнітних екстракторів. І стали тими волонтерами, які не просять коштів у одних, аби на них щось придбати й віддати іншим. Орієнтовно через місяць презентуємо ще новинку – "Буцефал", який призначений буде для кісткової екстракції, дуже підійде магніт нейрохірургам", – підсумовує Биков.

Новини за темою: Мінусують російську техніку: На Полтавщині налагодили виробництво FPV дронів із використанням 3D-принтерів

Що відомо про магнітні екстрактори?

Це інструмент, схожий на різьборіз – металевий стрижень, на якому нанесені спіральні витки, що нагадують класичну різьбу, але нарізані проти годинникової стрілки у вигляді так званої зворотньої різьби.

Перший екстрактор, який почали застосовувати в офтальмології, виготовили ще в XIX столітті у Великій Британії. Магніти під час оперативних втручань застосовували під час Першої та Другої світових воєн. Екстрактори є навіть у стандартах НАТО при наданні медичної допомоги пораненим.

Колись у невеликих кількостях їх виготовляли в Харкові на замовлення військово-медичного клінічного центру Північного регіону.

У сучасній же війні понад 80% поранень на полі бою спричиняють уламки, які утворюються у великій кількості при вибухах снарядів, мін, гранат та інших боєприпасів. Після евакуації пораненого з поля бою чи району обстрілу йому надається спеціалізована хірургічна допомога у польових чи стаціонарних шпиталях. Дістати осколки та кулі з тіла пораненого так, щоб скоротити тривалість операції, якомога менше його травмувати та прискорити подальше одужання, допомагають якраз спеціальні магнітні пристрої – екстрактори.

Читайте також:
На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів