USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Вчені виявили найшвидшу "зірку-втікачку" в Чумацькому Шляху

У Чумацькому Шляху мають зустрічатися такі зірки, які прибули з інших галактик
галактика
Джерело: відкриті джерела

Вчені виявили ще шість "зірок-втікачок" у Чумацькому Шляху, серед яких – найшвидше подібне світило, знайдене в нашій галактиці. Дослідники знайшли дві зірки-рекордсменки, які виявилися набагато швидшими, ніж інші відомі світила, інформує Science alert.

Так, швидкість зірки J1235 становить 1 тис. 694 кілометри на секунду, а J0927 рухається з неймовірною швидкістю 2 тис. 285 кілометрів на секунду.

"Нововідкриті об'єкти є гіперзвуковими зірками, які стали наслідком вибуху наднових Ia – "стандартних свічок", ними вчені вимірюють Всесвіт. Щоразу, коли зірки вибухають, сила вибуху викидає до космосу їхні залишки, що рухаються на високих швидкостях", – йдеться у повідомленні.

Цей сценарій пояснює, що відбувається під час вибуху Іа.

Новини за темою: Астрономи знайшли нову планету, на якій може бути життя

Швидкість гіперзвукових зірок перевищує тисячу кілометрів на секунду. Якщо врахувати, що для того, аби вийти за межі Чумацького Шляху, об'єкт має подорожувати на швидкості 550 кілометрів на секунду, такі зірки приречені, щоб покинути нашу галактику.

Однак вчені не знають, скільки таких об'єктів існує, а також те, чи щоразу вибух наднового типу Ia породжує гіперзвукову зірку. Але нове відкриття свідчить про те, що подібні надшвидкісні зірки є частішим явищем, ніж передбачалося. Мало того, у Чумацькому Шляху мають зустрічатися такі зірки, які прибули з інших галактик.

До речі, в нашій галактиці існують і швидші зірки, але їхнє походження відрізняється. Світила, що обертаються навколо надмасивних чорних дір, можуть розвивати неймовірну швидкість, найшвидша з них рухається на швидкості 24 тисячі кілометрів на секунду. Проте такі зірки гравітаційно пов'язані з чорною дірою.

Теги: наука
Читайте також:
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження
Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів