USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Лишили сміття на орбіті: У США вперше оштрафували компанію

Штраф у 150 тисяч доларів компанія заплатить за те, що не перемістила старий супутник на достатню відстань від інших
космос
Ілюстративне фото
Джерело: BBC

У Сполучених Штатах Америки вперше в історії оштрафували компанію за те, що лишила космічне сміття на орбіті. Про це пише BBC.

Так, федеральна комісія зі звʼязку оштрафувала Dish Network на 150 тисяч доларів за те, що вона не перемістила старий супутник на достатню відстань від інших.

"Компанія визнала відповідальність за свій супутник EchoStar-7 і погодилася заплатити", – повідомляє ЗМІ.

Що відомо про космічне сміття

Космічне сміття – це уламки техніки (старі супутники й частини космічних кораблів, – ред.), які залишаються на орбіті навколо Землі, але не використовуються. Частинки створюють ризик зіткнення з іншими супутниками.

На орбіті накопичується космічне сміття, що може зіткнутися із супутниками, які там працюють, або з астронавтом, який виходить у космос. Вважається, що з часу першого запуску супутника в космос у 1957 році на орбіту вивели понад десять тисяч супутників, та половина з них уже не працюють.

Зіткнення в космосі породжують набагато більше шматків сміття, яке своєю чергою може призвести до нових аварій. Ці події можуть спричинити "синдром Кесслера Довідка", що стане серйозною перешкодою подальшій діяльності людей в космосі.

Гіпотетичний розвиток подій на навколоземній орбіті, коли космічне сміття, що зʼявилося внаслідок численних запусків штучних супутників, призводить до цілковитої непридатності ближнього космосу для практичного використання. Уперше такий сценарій детально описав консультант Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору Дональд Кесслер.

Аварії з космічними кораблями

Також відомо, що в лютому 2009 року радянський супутник "Космос 2251" врізався в робочий апарат американської телекомунікаційної компанії Iridium на висоті 789 кілометрів над Землею, утворивши гігантську хмару космічного сміття.

У грудні 2022 року NASA скасувало вихід астронавтів у відкритий космос через російське космічне сміття. А в серпні 2023 року на орбіті Землі розпався старий радянський супутник, який, ймовірно, зіткнувся з космічним сміттям.

Раніше ми писали, що компанія SpaceX здійснила приватний космічний політ до Міжнародної космічної станції. Екіпаж складався з колишнього астронавта NASA і трьох клієнтів.

Місія під назвою AX-2 увійшла в історію, оскільки дослідниця стовбурових клітин Раяна Барнаві стала першою жінкою з Саудівської Аравії, яка полетіла в космос.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі