USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Маск таємно зірвав атаку ЗСУ у Криму: З'явилися нові подробиці біографії медіамагната

Рішення олігарха було зумовлене гострим страхом, що Росія відповість ядерною зброєю на український напад на Крим
Маск
Ілон Маск
Джерело: відкриті джерела

Американський мільярдер і винахідник Ілон Маск таємно звелів своїм інженерам вимкнути мережу супутникового зв'язку Starlink біля узбережжя Криму минулого року, щоб перешкодити українській атаці на російський військово-морський флот. Про це йдеться в одному з уривків нової біографії багатія, повідомляє телеканал CNN.

"Коли українські підводні безпілотники з вибухівкою наблизилися до російського флоту, вони "втратили зв’язок і викинулися на берег", – пише автор біографії Волтер Айзексон.

Так, рішення Маска було зумовлене гострим страхом, що Росія відповість ядерною зброєю на український напад на Крим, і боязню, викликаною розмовою Маска з високопоставленими російськими чиновниками.

"Занепокоєння Маска щодо "міні-Перл-Харбора" не виправдалися в Криму. Але цей епізод розкриває унікальне становище, в якому опинився Маск під час війни в Україні. Умисно чи ні, але він став впливовим агентом, якого офіційні особи США не могли ігнорувати", – зазначається в тексті.

Новини за темою: Адміністративно-територіальний устрій Криму буде змінено: Зеленський підписав закон

Маск допоміг Україні зі Starlink

Після того, як Росія вивела з ладу системи зв’язку України безпосередньо перед своїм повномасштабним вторгненням у лютому 2022 року, Маск погодився надати Україні супутникові термінали Starlink виробництва SpaceX на мільйони доларів, які стали вирішальними для військових операцій України. Навіть коли мережі стільникового зв’язку та інтернету були зруйновані, термінали Starlink дозволили Україні боротися та залишатися на зв’язку.

Але як тільки Україна почала використовувати термінали Starlink для наступальних атак проти Росії, Маск переосмислив це рішення.

Новини за темою: Маску дозволили проводити дослідження на людях. Йдеться про вживлення чипів у мозок

"Starlink залучали до війни. Це було для того, щоб люди могли дивитися Netflix і відпочивати, підключатися до школи та робити добрі мирні речі, а не обстріли безпілотників", – йдеться в автобіографії.

Невдовзі Маск розмовляв телефоном з радником президента Джо Байдена з національної безпеки Джейком Салліваном, головою Об’єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі та послом Росії в США, щоб обговорити ситуацію.

Тим часом як пише Айзексон, віцепрем'єр-міністр України Михайло Федоров, благав Маска відновити зв'язок для підводних безпілотників, розповівши олігарху про їхні можливості. "Я просто хочу, щоб ви – людина, яка змінює світ за допомогою технологій, це знали", – казав Федоров Маску.

За словами Маска, SpaceX витратила десятки мільйонів власних грошей на відправку супутникового обладнання в Україну.

Новини за темою: Ілон Маск взявся досліджувати штучний інтелект: Запустив кампанію xAI

До того ж Пентагон закупить термінали та послуги супутникового зв’язку Starlink у SpaceX у мільярдера Ілона Маска. Відомство передасть їх українським військовим, повідомляє  Bloomberg з посиланням на Міноборони США.

У Пентагоні підтвердили укладання відповідного контракту.

"Продовжуємо працювати з низкою глобальних партнерів, щоб забезпечити Україні стійкі супутникові та комунікаційні можливості, які їй потрібні. Супутниковий зв’язок становить життєво важливий рівень у загальній комунікаційній мережі України, і відділ уклав контракт із Starlink на послуги такого типу", – йдеться у заяві відомства.

Starlink в Україні

Система Starlink, що надає доступ до високошвидкісного інтернету у віддалених місцях, з'явилася в Україні наприкінці лютого 2022 року. 

Наприкінці квітня минулого року обмеження на користування інтернетом через термінали Starlink були скасовані як для фізичних, так і для юридичних осіб.

Восени 2022 року глава SpaceX Ілон Маск просив Пентагон взяти на себе часткову оплату послуг Starlink, стверджуючи, що його компанія не може продовжувати підтримку роботи терміналів безплатно. Пізніше передумав, заявивши, що SpaceX продовжить надавати інтернет в Україні, попри те, що втрачає кошти. 

У січні цього року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров сказав, що Україна отримала вже 30 тисяч терміналів Starlink. 

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму