USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки

До списку увійшли зокрема Glovo, "Фавбет" і Visa
військовий квиток ЗСУ мобілізація ТЦК
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів забронював від мобілізації букмекерську компанію, рекламні агентства та компанії з власниками зі Сполучених Штатів Америки. До списку увійшли зокрема Glovo, "Фавбет" і Visa. Про це свідчить урядовий документ, який опублікував народний депутат Олександр Федієнко в Telegram.

"Гроші на утримання армії нам потрібні. Але іноді навіть керівники ТЦК не можуть зрозуміти, чому підприємства, які випускають дрони, РЕБ, – не бронюють, бо не проходять за критеріями. А ось такі, як у переліку, вони змушені бронювати, закон...", – написав депутат.

Він розповів, що на всіх нарадах закликає Мінстратегпром змінити критерії бронювання від мобілізації. Оскільки підприємства, які виробляють РЕБ та дрони, апріорі не можуть мати ці пункти, які заклало міністерство.

"Зараз почалися блекаути, поки що локальні, і всі згадали про операторів зв'язку. Що правда, в операторів вимили (мобілізували) персонал на обслуговування!" – наголосив Федієнко.

Новини за темою: Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть

Він зазначив, що тепер нікому бігати ремонтувати і міняти акумулятори. А ті, що залишилися, не хочуть їздити, бо броні немає.

"Я кажу, я попереджав. Зв'язку немає, електрики немає, що з цих підприємств буде працювати?" – додав нардеп.

У компанії Glovo вже відреагували

Як написали Telegram-канали Glovo, кур'єри компанії не матимуть бронювання від мобілізації, оскільки вони не є працівниками. У Glovo вони оформлені як партнери.

Що стосується інших згаданих компаній, то від них коментарів поки що не надійшло.

Бронювання від мобілізації

Як відомо, уряд має розробити оновлену постанову про бронювання від мобілізації. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль дав доручення профільним міністерствам зайнятися цим питанням.

У липні Кабінет міністрів удосконалив порядок бронювання військовозобов'язаних підприємствами. Зокрема, було розширено перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані, та встановлені чіткі терміни розгляду держорганами звернень.

Новини за темою: Вʼязниці та СІЗО переповнені: Глава Мін'юсту розповів, скільки увʼязнених можна мобілізувати

Тепер звернення підприємств, установ та організацій для визначення їх критично важливими мають бути розглянуті держорганами у строк до 10 робочих днів з моменту отримання документів. Для отримання такого статусу потрібно відповідати трьом чи більше із семи критеріїв.

Критерії базуються на розмірі сплачених податків та зборів, відсутності заборгованості зі сплати ЄСВ, важливості підприємства в галузі національної економіки або задоволення потреб територіальної громади, розмірі середньої зарплати. Також одним із критеріїв є резидентство у "Дія.City".

Кого вже визнали критично важливими для економіки

За даними "Інтерфакс-Україна", станом на лютий 2024 року в Україні було 143 підприємства, установи та організації у сфері культури та інформаційної політики, які є критично важливими для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Нещодавно стало відомо, що Міністерство культури та інформаційної політики України внесло державне підприємство "Дирекція пересувних циркових колективів" до переліку критично важливих для функціонування економіки. 

Крім того, критично важливими визнали телеканали, які беруть участь у телемарафоні "Єдині новини".

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі