USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Адміністративно-територіальний устрій Криму буде змінено: Зеленський підписав закон

Розповідаємо, які зміни відбудуться
Крим
Крим
Джерело: відкриті джерела

Адміністративно-територіальний устрій Автономної Республіки Крим зазнає змін. Президент Зеленський вже підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим". 

"Президент України підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим", прийнятий Верховною Радою України 23 серпня – в день проведення третього саміту Кримської платформи", – йдеться у повідомленні представництва президента України в АРК.

Новини за темою: Великі міжнародні компанії вже готові інвестувати у звільнений Крим, – Зеленський

Які зміни будуть?

Після набрання чинності законом – наступного дня після його офіційного опублікування – будуть введені в дію рішення, прийняті парламентом у 2016-му та 2020 роках щодо декомунізації та введення нового районного поділу Автономної Республіки Крим.

В представництві президента в АРК пояснили, що головною метою цього закону є підготовка підґрунтя для деокупації тимчасово підконтрольного російським загарбникам українського півострова, оскільки "військові та військово-цивільні адміністрації створюються для діяльності на території територіальних громад".

Відтак, закон доручає Кабінету міністрів протягом місяця визначити території й адміністративні центри територіальних громад в АР Крим. Крім того, уряд має протягом трьох місяців створити районні державні адміністрації нових районів, а також подати на розгляд парламенту законопроєкт щодо особливостей відновлення публічної влади Криму після звільнення.

"Упевнені, що цей крок є дуже важливим на шляху до деокупації та повоєнного відновлення Кримського півострова", – зазначили у представництві.

Текст закону наразі недоступний.

Новини за темою: Україна звільнятиме Крим військовим шляхом, – Данілов

Окупація Криму

Країна-агресорка Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна й більшість інших країн не визнають "приєднання" півострова до РФ. До того ж українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

А у лютому 2023 року міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що Україна розпочала підготовку управлінських кадрів для Криму.

"Сьогодні з колегами обговорювали питання підготовки кадрового резерву для Криму. Маємо чудове джерело управлінських кадрів для півострова. Це наші ветерани!" – написала тоді Верещук у своєму Telegram.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст