USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Маску дозволили проводити дослідження на людях. Йдеться про вживлення чипів у мозок

Це дозволить створювати спеціалізовані біонічні протези для паралізованих людей
Ілон Маск
Джерело: відкриті джерела

Компанія Neuralink Ілона Маска, що займається виробництвом медичного приладдя, отримала від FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів, – ред.) дозвіл на початок клінічних досліджень на людях. Про це поінформувала пресслужба компанії.

"Ми раді повідомити, що отримали дозвіл FDA на запуск нашого першого клінічного дослідження на людях", – йдеться у повідомленні.

У Neuralink зазначили, що поки ще не розпочали набір охочих брати участь у перших клінічних випробуваннях, але додаткова інформація буде оприлюднена найближчим часом.

Про які клінічні дослідження йдеться

Neuralink займається розробкою інтерфейсів для прямого зв'язку мозку з комп'ютером. Імпланти, що встановлюються в черепній коробці в безпосередній близькості від кори головного мозку, теоретично повинні дозволити паралізованим пацієнтам керувати курсором комп'ютера буквально "силою думки".

На думку вчених, це дозволить створювати спеціалізовані біонічні протези, за допомогою яких паралізовані люди зможуть спілкуватися з оточуючими.

Крім свердління отвору в черепній коробці, встановлення датчика Neuralink передбачає імплантацію тонких електродів у ділянки кори головного мозку пацієнта.

Дослідження проводилися на свинях і мавпах.

Чому FDA довго не давало дозвіл

Компанія подала заявку до Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів щодо випробувань чіпів на людях ще на початку 2022 року. Однак отримала дозвіл лише зараз.

Річ у тому, що правоохоронці США ще минулого року розпочали розслідування щодо Neuralink. Компанію підозрювали у негуманному поводженні з піддослідними тваринами.

Тоді колишні працівники компанії звинуватили Маска в тому, що він постійно вимагав проведення прискорених досліджень, через що багато тварин гинули внаслідок помилок вчених.

"Пришвидшення роботи призвели до помилок і непотрібної загибелі тварин, включали один випадок у 2021 році, коли 25 із 60 свиней у дослідженні імплантували в їхні голови пристрої неправильного розміру. Експеримент повторили з 36 вівцями. Всі тварини як свині, так і вівці, були вбиті після процедур", – йшлося у розслідуванні.

Читайте також:
ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
SpaceX будує шпигунську супутникову мережу для розвідки США, – Reuters SpaceX будує шпигунську супутникову мережу для розвідки США, – Reuters
SpaceX могла вимкнути інтернет на Тайвані, порушивши договір з урядом США, – WSJ SpaceX могла вимкнути інтернет на Тайвані, порушивши договір з урядом США, – WSJ