USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Маск про роботу Starlink в Україні: Ми не допустимо ескалації конфлікту, що може призвести до Третьої світової війни

Міністр назвав Ілона Маска "одним з найбільших приватних донорів нашої майбутньої перемоги"
Starlink ЗСУ
REUTERS/Clodagh Kilcoyne/
Джерело: Reuters

Американський підприємець Ілон Маск відповів на числельні заклики не обмежувати роботу Starlink в Україні. Проте відповідь важко назвати однозначною. Ії він опубліковав на своїй сторінці в Twitter.

"Starlink — це комунікаційна магістраль України, особливо на передовій, де майже всі інші інтернет-з'єднання були знищені. Але ми не допустимо ескалації конфлікту, яка може призвести до Третьої світової війни", - написав він.

Передісторія

SpaceX "вжила заходів", щоб українські військові не могли використовувати інтернет Starlink для керування безпілотниками під час війни з Росією. Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву президента SpaceX. 

За словами Гвінн Шотвелл, Starlink "ніколи не був призначений для використання у вигляді зброї". А його використання для управління безпілотниками виходить за рамки угоди з урядом України. 

Проте після цього міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що проблем із роботою терміналів Starlink в Україні наразі не спостерігається.

"Дійсно, декілька місяців тому були зміни в функціонуванні geofencing. Зараз в Україні не спостерігається проблем з роботою терміналів Starlink. Сьогодні ми отримали перші кілька тисяч Starlink в рамках нової партії з 10 тисяч терміналів від уряду Німеччини", – зазначив він.

При цьому Федоров назвав Ілона Маска "одним з найбільших приватних донорів нашої майбутньої перемоги" і сказав, що Starlink допомагають рятувати тисячі життів, підтримують роботу енергетичної інфраструктури, дають змогу лікарям проводити складні операції і забезпечують  інтернетом Пункти незламності.

"Вклад компанії SpaceX, за нашими оцінками, – це більше ніж 100 млн доларів. Сподіваємося на подальшу стабільну роботу Starlink в Україні", – додав Федоров.

Якою була угода?

Контракт з Україною передбачає, що Starlink має використовуватися в гуманітарних цілях, таких як надання широкосмугового інтернету лікарням, банкам і сім’ям, які постраждали від російського вторгнення.

Інтернет для безпілотників

Україна ефективно використовує безпілотники для виявлення позицій противника, наведення вогню на великі відстані та скидання бомб, зазначає Reuters.

"Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їх здатність робити це", – сказала президент SpaceX, маючи на увазі використання Starlink для управління дронами. "Є речі, які ми можемо зробити, і ми зробили".

Шотвелл відмовилася повідомити, яких конкретно заходів вжила SpaceX.

Starlink та Україна

У січні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров сказав, що Україна отримала вже 30 тисяч терміналів Starlink. 

Мережа Starlink була розгорнута в країні практично відразу після початку російського повномасштабного вторгнення. 

Восени 2022 року глава SpaceX Ілон Маск просив Пентагон взяти на себе часткову оплату послуг Starlink, стверджуючи, що його компанія не може продовжувати підтримку роботи терміналів безкоштовно. Пізніше він передумав, заявивши, що SpaceX продовжить надавати інтернет в Україні, попри те, що втрачає кошти. 

 

Читайте також:
ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство
Starlink можна купити на чорних ринках по всьому світу, – Bloomberg Starlink можна купити на чорних ринках по всьому світу, – Bloomberg
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
SpaceX будує шпигунську супутникову мережу для розвідки США, – Reuters SpaceX будує шпигунську супутникову мережу для розвідки США, – Reuters