USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

G7 наближається до передачі Україні конфіскованих активів РФ, – FT

Ситуація з нерішучістю ЄС і США в питанні конфіскованих коштів Росії змінюється
G7
Країни G7 запроваджують заборону на експорт російських алмазів
Джерело: відкриті джерела

Країни "Групи семи" (G7) наближаються до передачі конфіскованих російських активів Україні, повідомляє Financial Times.

Після початку вторгнення Європейський Союз і Сполучені Штати Америки не наважувалися зробити рішучий крок щодо передачі цих грошей Україні, але, схоже, ситуація змінюється, пише видання.

Зазначається, що насамперед це пов'язано з кризою фінансування українських витрат власним коштом. За листопад і грудень 2023 року в США та ЄС погіршується ситуація з фінансуванням України. Через позицію окремих політиків Україна не може отримати десятки мільярдів доларів, що змушує шукати альтернативні шляхи.

"Американський чиновник заявив, що Вашингтон веде активні переговори про використання російських суверенних активів і вважає, що є короткий термін для ухвалення рішення. Вони припустили, що це може бути обговорено на можливій зустрічі лідерів G7", – йдеться у статті.

Позиція Євросоюзу більш прохолодна і спрямована насамперед на обрізання прибутків для російських компаній.

"Дедалі більше і більше країн вказують на активи і дивуються, чому вони все ще залишаються там", – сказав один із дипломатів ЄС для Financial Times.

Нагадаємо, що в Офісі президента вважають, що отримання доходу від заморожених активів РФ могло б приносити Україні щорічно до 15 млрд доларів. Ми писали, що лідери Європейського Союзу схвалили плани використати мільярди євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні.

Станом на зараз у Європі заморожено близько 300 мільярдів доларів, що належать центральному банку Росії. З них більша частина – 180 мільярдів євро, за даними бельгійського уряду, зберігається у найбільшому у світі депозитарії цінних паперів – компанії Euroclear.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу