USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Україна хоче отримувати до 15 млрд доларів щорічного доходу від конфіскованих активів РФ

Водночас в Офісі президента називають компенсацію збитків від війни за рахунок російських активів одним із найскладніших юридичних завдань
гроші
Джерело: відкриті джерела

В Офісі президента вважають, що отримання доходу від заморожених активів РФ могло б приносити Україні щорічно до 15 млрд доларів. Про це заявив заступник голови ОП Ростислав Шурма, передає "Інтерфакс".

"Перше завдання - це отримання не самих активів, а отримання доходів від заморожених російських активів. Тому що самі доходи за сьогоднішнього рівня процентних ставок у світі можуть досягати 15 млрд доларів щорічно", - зазначив він на науково-практичній міжнародній конференції, присвяченій механізму компенсації, в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Він наголосив, що ці доходи зможуть тимчасово бути хорошою підтримкою для державного бюджету, фінансування економіки та громадян, поки триває боротьба з російською агресією.

За словами Шурми, цей перший шлях компенсації буде юридично простішим і, головне, партнери України до нього політично готові.

"Але, безумовно, наше завдання-максимум - це отримати всі російські активи, суверенні активи, активи олігархів, щоб компенсувати всі збитки, які завдала нашій державі Російська Федерація. І ми активно будемо працювати над цим", - наголосив Шурма.

Нагадаємо, лідери ЄС схвалили плани використати мільярди євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні.

Станом на зараз у Європі заморожено близько 300 мільярдів доларів, що належать центральному банку Росії. З них більша частина - 180 мільярдів євро, за даними бельгійського уряду, зберігається у найбільшому у світі депозитарії цінних паперів - компанії Euroclear.

В Росії, у свою чергу, пообіцяли конфіскувати всі активи ЄС, які у неї є, якщо російські заморожені кошти будуть передані Україні. 

Читайте також:
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку