USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна хоче отримувати до 15 млрд доларів щорічного доходу від конфіскованих активів РФ

Водночас в Офісі президента називають компенсацію збитків від війни за рахунок російських активів одним із найскладніших юридичних завдань
гроші
Джерело: відкриті джерела

В Офісі президента вважають, що отримання доходу від заморожених активів РФ могло б приносити Україні щорічно до 15 млрд доларів. Про це заявив заступник голови ОП Ростислав Шурма, передає "Інтерфакс".

"Перше завдання - це отримання не самих активів, а отримання доходів від заморожених російських активів. Тому що самі доходи за сьогоднішнього рівня процентних ставок у світі можуть досягати 15 млрд доларів щорічно", - зазначив він на науково-практичній міжнародній конференції, присвяченій механізму компенсації, в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Він наголосив, що ці доходи зможуть тимчасово бути хорошою підтримкою для державного бюджету, фінансування економіки та громадян, поки триває боротьба з російською агресією.

За словами Шурми, цей перший шлях компенсації буде юридично простішим і, головне, партнери України до нього політично готові.

"Але, безумовно, наше завдання-максимум - це отримати всі російські активи, суверенні активи, активи олігархів, щоб компенсувати всі збитки, які завдала нашій державі Російська Федерація. І ми активно будемо працювати над цим", - наголосив Шурма.

Нагадаємо, лідери ЄС схвалили плани використати мільярди євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні.

Станом на зараз у Європі заморожено близько 300 мільярдів доларів, що належать центральному банку Росії. З них більша частина - 180 мільярдів євро, за даними бельгійського уряду, зберігається у найбільшому у світі депозитарії цінних паперів - компанії Euroclear.

В Росії, у свою чергу, пообіцяли конфіскувати всі активи ЄС, які у неї є, якщо російські заморожені кошти будуть передані Україні. 

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму