USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Для них зберігається українська навчальна література": У МОН запевнили, що Крим буде забезпечений підручниками після його деокупації

У міністерстві запевняють, що мають в резервному фонді навчальну літературу для нині тимчасово окупованих територій
підручники
Джерело: відкриті джерела

Прояви української освіти росіяни вперто знищували на окупованій з 2014 року території Донбасу та Криму. Нині в навчальних закладах тимчасово окупованого півострова посилюється пропаганда та викривлена історія. Втім – це тимчасово. Адже після деокупації населених пунктів заклади освіти будуть забезпечені українськими підручниками. 

"У резервному фонді Міністерства освіти і науки України зберігається навчальна література та постійно поповнюється новою під час друку підручників державним коштом і за кошти донорів. Після деокупації території України (у тому числі території Криму) й відновлення освітнього процесу запити закладів освіти щодо поповнення фондів необхідною літературою будуть задоволені, необхідні підручники будуть виділені з резервного фонду", – розповіли UWN в Міністерстві освіти і науки.

Новини за темою: "Постійно залучаємо міжнародні організації, аби придбати навчальну літературу". У МОН розповіли про забезпеченість підручниками класів НУШ

Знищення українських шкіл в окупованому Криму

Варто наголосити, що на початок 2020 року в окупованому Росією Криму офіційно ще була зареєстрована одна школа з вивченням української мови. Вона розташовувалась у Феодосії, повідомляв керівник "Кримськотатарського ресурсного центру" Ескендер Барієв.

Втім, вже наприкінці 2022-го в Офісі президента України констатували, що росіяни знищили в окупованому Криму україномовну систему освіти. 

"Росія й далі цинічно ігнорує рішення Міжнародного суду ООН у частині забезпечення доступності освіти українською мовою: на території окупованого півострова не залишилося жодної із семи україномовних шкіл, ліквідовано абсолютну більшість із близько 400 україномовних класів", – наголосили в ОП.

Новини за темою: В телемарафоні показали окупований Крим як частину Росії. Канал "Ми – Україна" визнав помилку

"Не було з самого початку масового закриття шкіл, відміни навчання або викладання деяких предметів. Так само й не ставилося питання щодо окремих факультетів, але з часом цей же факультет (української філології, – ред.), він ще у 2014 році був ліквідований. Три факультети об'єднали в один – української філології – і там відбувається навчання дуже невеликої кількості людей. РФ декларує, що здійснює викладання української мови й інколи говорить про існування декількох класів, де викладається українська мова, але це десь 0,01% всього навчання, яке відбувається на тимчасово окупованій території. Насправді там українська мова лише як факультатив, українські предмети там не вивчаються", – заявила заступниця постійної представниці президента України в АР Крим Ольга Куришко.

Крім того, за її словами, Росія завозить на тимчасово окуповані території підручники, які надруковані за освітніми програмами РФ. Викладання на підставі українських підручників в тимчасово окупованому Криму "апріорі неможливо".

Зіпсована історія

У вересні минулого року у кримських школах старшокласники отримали нові підручники з історії Росії, які містять російські пропагандистські тези щодо повномасштабного вторгнення РФ в Україну та окупації українських територій. У підручнику також розповідається про "подвиги" російських військових і "протистояння РФ з НАТО".

Навчальний посібник також містить тези про "український неонацизм". Як виправдання військового вторгнення в Україну повідомляється, що США та НАТО нібито "почали готувати Україну на роль головного тарану проти Росії". А ще стверджується, що Росія була "змушена" розпочати вторгнення своєї армії в Україну.

У завданнях, які дають учням після кожного параграфу, пропонують "показати на мапі території, що увійшли до складу Росії у 2022 році" (йдеться про тимчасово окуповані російською армією українські території). 

Окремий розділ підручника розповідає про "подвиги" російських військових на війні проти України. Багато прикладів ґрунтуються на тезі необхідності померти заради вищої мети. А у заключній частині розділу про війну Росії проти України школярам пропонують низку завдань, серед яких – навести приклади "подвигів учасників СВО", аналогічні тим, що чинили радянські солдати під час Другої світової війни.

Новини за темою: Ак'яр як місто руської слави – не звучить. А Севастополь звучить як зазіхання РФ на український Крим: Чубаров про перейменування топонімів у Криму

Окупація Криму та його звільнення

Країна-агресорка Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна й більшість інших країн не визнають "приєднання" півострова до РФ. До того ж українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

У лютому 2023 року міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що Україна розпочала підготовку управлінських кадрів для Криму.

"Сьогодні з колегами обговорювали питання підготовки кадрового резерву для Криму. Маємо чудове джерело управлінських кадрів для півострова. Це наші ветерани!" – написала тоді Верещук у своєму Telegram.

А от після низки успішних операцій наших Збройних сил на території тимчасово окупованого Криму настрої кримчан змінюються: українці радіють, окупанти розуміють, що це початок кінця. Втім, ЗСУ продовжують свою роботу і потрапляють "точно в ціль".

"У когось настрій різко піднімається, у когось – різко опускається. Там же різна публіка. У наших співвітчизників дуже різко піднімається настрій, а от окупанти починають думати, що це початок кінця", – зазначив в ефірі UWN лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким