USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Загибель Раїсі матиме серйозні наслідки для спадкоємності верховного лідера Ірану, – ISW

Тимчасово обов’язки президента країни буде виконувати віцепрезидент Мохбер
Іран
Джерело: відкриті джерела

Загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме серйозні наслідки для спадкоємності верховного лідера. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Раїсі називали одним із головних претендентів на те, щоб змінити Алі Хаменеї на посаді верховного лідера. Хаменеї призначив Раїсі на посаду очільника судової системи у 2019 році і підтримав його на президентських виборах у серпні 2021 року.

Зазначається, що верховний лідер Алі Хаменеї володіє вищим правом ухвалення рішень в Ірані, проте Раїсі мав значну владу в рамках режиму. Він був заступником голови Асамблеї експертів – органу влади, який за Конституцією відповідає за контроль над верховним лідером і вибір його наступника.

Також іранці переобрали Раїсі як представника провінції Південний Хорасан в Асамблеї експертів під час виборів до Асамблеї експертів у березні 2024 року. Крім того, Раїсі був членом Ради з доцільності, головою Вищої ради національної безпеки, Вищої ради з культурної революції та Вищої ради з кіберпростору.

Як зазначають аналітики, наступні кілька днів можуть змінити поточну і довгострокову динаміку режиму, включно зі спадкоємністю верховного лідера. 

"Однак смерть Раїсі врешті-решт не змінить нинішню траєкторію режиму до більш жорсткої і консервативної внутрішньої політики й більш агресивної регіональної політики", – додають в ISW.

Як повідомляється, після смерті Раїсі перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер тимчасово має виконувати обов’язки президента.

У спікера парламенту Мохаммада Багера Галібафа і глави судової влади Голама Хоссейна Мохсені Еджеї буде 50 днів, щоб організувати президентські вибори.

В Інституті вивчення війни додають, що із 2007-го до 2021 року Мохбер обіймав посаду глави Управління з виконання наказу імама Хомейні (EIKO) – напівдержавної організації, безпосередньо контрольованої верховним лідером Алі Хаменеї. Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Мохбера і EIKO в січні 2021 року.

Більше про загибель Раїсі

Сьогодні вранці напівофіційне іранське інформагентство Mehr news agency повідомило, що президент Ірану Ібрагім Раїсі та міністр закордонних справ країни Хосейн Амір Абдоллахіян загинули внаслідок авіакатастрофи, яка сталась 19 травня.

Крім того, у вертольоті були губернатор провінції Східний Азербайджан Ірану Малек Рахматі, представник лідера Ісламської революції в провінції Східний Азербайджан аятола Мохаммад Алі Але-Хашем та кілька інших осіб. Всі вони також загинули.

Читайте також:
Американська компанія Bell запропонувала Україні озброїтися ударними вертольотами 407M Американська компанія Bell запропонувала Україні озброїтися ударними вертольотами 407M
Тіло хлопця, який вчора зірвався з тролея у Києві, знайшли Тіло хлопця, який вчора зірвався з тролея у Києві, знайшли
У Києві на атракціоні загинув 20-річний хлопець У Києві на атракціоні загинув 20-річний хлопець
Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї