USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ак'яр як місто руської слави – не звучить. А Севастополь звучить як зазіхання РФ на український Крим: Чубаров про перейменування топонімів у Криму

Географічним назвам Криму хочуть повернути історичні найменування кримськотатарською мовою
Крим
Крим
Джерело: відкриті джерела

У тимчасово окупованому Криму географічним назвам повернуть історичні найменування кримськотатарською мовою. Це – відновлення історичної справедливості. Адже свого часу, проводячи геноцид кримськотатарського народу, низку географічних назв було змінено. Нині ж історичні назви варто відновити. Такою думкою в ефірі UWN поділився голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Він пояснює, що ці назви (географічні, що нині є, – ред.) були надані в Криму, щоб закріпити російську імперськість. Але насправді Сімферополь – це старовинне місто Акмесджит, яке згадується в літописі більше ніж 500 років тому. А якщо ми говоримо про Севастополь – це Ак'яр.

"Я хотів би побачити хоча б одного росіянина, який відважиться вимовити, що Ак'яр – місто руської слави. Це не звучить. А Севастополь буде звучати – як зазіхання Росії на український Крим", – додав Чубаров.

Звісно, було б справедливо, аби перейменувати географічні назви можна було якомога скоріше. Наприклад, так швидко, як здійснювався злочин, коли за два-три рази сотні назв були перейменовані. Втім, швидко не вийде, пояснює Чубаров, перейменування має пройти певну процедуру.

"В нашому випадку це трохи затягнеться, бо це буде вимагати певних процедур. Ми сьогодні проводили спеціальну нараду в Українському інституті національної пам'яті і розглядали наші перші кроки. Ті, які пов'язані з засудженням і забороною російської імперської політики. Це буде перша група назв. І ми домовилися, що ми будемо створювати спеціальну робочу групу, яка буде проводити роботу по підготовці наступної, вже дуже великої кількості назв, пов'язаних зі зміною після депортації кримськотатарського народу. Тому цей процес не буде одномоментний. Але якщо ми говоримо про демократію, про справедливість, про усунення наслідків геноциду, ми маємо відновити історичні назви", – додає він.

Нині ж на засіданні Національної комісії з кримськотатарської мови вже розглядали питання правильного правопису назв кримськотатарських в різних сферах, в тому числі – картографії. Саме ж повернення історичних назв ґрунтується на низці законів.

Перше – це закон України про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії. А ще – закон про корінні народи і закон про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою.

"Після того як депортували кримських татар як народ, в 1945-му і в наступних роках було замінено близько 1500 назв населених пунктів. Але якби тільки населені пункти. Були змінені і назви гір, річок, озер, все те, що нагадувало кримських татар. Бо це був геноцид кримськотатарського народу. Тому після зміни назв відповідно до закону про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики ми маємо почати відновлення історичних назв, які були перейменовані після депортації кримськотатарського народу", – резюмував Чубаров.

Додамо

7 вересня 2023 року набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою АР Крим" щодо декомунізації та введення нового районного поділу Криму. Замість 14 районів на півострові утворили 10 нових районів: Бахчисарайський, Білогірський, Джанкойський, Євпаторійський, Керченський, Курманський, Перекопський, Сімферопольський, Феодосійський та Ялтинський.

Тепер же, як повідомляє Мінреінтеграції, географічним назвам у тимчасово окупованому Криму планують повернути історичні найменування кримськотатарською мовою. Зокрема, кримськотатарську мову хочуть використати для позначення топонімів, які мають тюркське походження або історичні кримськотатарські найменування.

Теги: Крим
Читайте також:
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело
Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео
Жодна битва, де українці і кримські татари воювали разом, не була програна. Нас можна вбити, перемогти – ні, – Ахтем Сеітаблаєв Жодна битва, де українці і кримські татари воювали разом, не була програна. Нас можна вбити, перемогти – ні, – Ахтем Сеітаблаєв