USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Постійно залучаємо міжнародні організації, аби придбати навчальну літературу". У МОН розповіли про забезпеченість підручниками класів НУШ

Наразі учні 1-го класу та педагогічні працівники в освітньому процесі використовують підручники минулих років видання
підручники
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві освіти й науки України постійно вивчають можливості залучити міжнародну фінансову допомогу для того, аби забезпечити школи необхідною навчальною літературою. Особливо на контролі питання наявності підручників для класів за програмою "Нової української школи" (НУШ), розповіли UWN у відомстві.

Так, Міністерство звернулося до деяких організацій і благодійних фондів за допомогою в забезпеченні учасників освітнього процесу навчальною літературою, зокрема для 1-го та 2-го класів НУШ.

"У пропозиціях до Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" було передбачено видатки на друк та доставку підручників і посібників для 1-го, 5-го та 6-го класів НУШ. Проте кошти виділили лише на друк і доставку підручників для 5-го та 6-го класів НУШ", – зазначили в МОН.

Освітяни додали, що надруковані підручники доставили до закладів освіти. І це дало змогу стовідсотково забезпечити потребу в навчальній літературі.

"Однак учні 1-го класу та педагогічні працівники в освітньому процесі використовують підручники минулих років видання. У пропозиціях до Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" також було передбачено видатки на друк та доставку підручників і посібників для 1-го, 2-го та 7-го класів НУШ. Та затвердили видатки лише на друк та доставку підручників для 7-го класу НУШ".

Новини за темою: Педагог з України вперше в історії потрапив до десятки найкращих вчителів світу

Запуск НУШ у старших класах

Відзначимо, з 2027 року в Україні відбудеться запуск "Нової української школи" у старших класах, яка передбачає профільну освіту.

За словами заступника міністра освіти Андрія Сташківа, зміни передбачають визначення компетенції учня та розвиток його у конкретно обраному напрямку.

"Коли говоримо про старшу профільну школу, маємо розуміти, що це – висококваліфіковані освічені вчителі, які використовують різні методи та методики при своїй роботі", – заявив Сташків.

Чиновник зазначив, що реформа також передбачає повністю автономні заклади освіти, де керівники самостійно ухвалюватимуть рішення про зарплати вчителів та інші фінансові операції.

"Трансформація профільної освіти – це три роки профільного навчання. Передбачено дев'ять освітніх галузей, з яких можна формувати профілі. Базовий план матиме години для вільного вибору предметів", – пояснив заступник мінстра.

Першими, хто здобуватиме профільну освіту в школі, стануть діти, які зараз навчаються у 6-му класі, додав Сташків.

Коли запровадили й впровадили Концепцію НУШ?

У лютому 2017 року Кабінет міністрів України оприлюднив текст Концепції "Нова українська школа", яку схвалили в уряді у грудні 2016 року.

Документ визначає мету, шляхи та етапи реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти на період до 2029 року. За мету в МОН взяли проведення докорінної та системної реформи загальної середньої освіти.

Автори Концепції вказують, що реалізація документа створює умови для реформування середньої освіти з урахуванням досвіду провідних країн світу.

Новини за темою: Для українських школярів запустять проєкти про гуманне ставлення до тварин

Водночас НУШ передбачає також стимулювання особистого і професійного зростання педагога, надання йому академічної свободи, матеріального стимулювання, зокрема шляхом підвищення розрядів у Єдиній тарифній сітці.

У 2018 році Кабмін затвердив новий Державний стандарт початкової освіти.

З 2018/2019 навчального року за цим стандартом розпочали навчання першокласники по всій Україні. У 2021 році стартував пілот НУШ у базовій школі – п'яті класи у понад 130 школах з усієї України.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким
Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою