USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Близько 25 тисяч українців можуть вважатися зниклими безвісти за особливих обставин, – Лубінець

Росіяни щодня поповнюють список цивільних полонених, викрадаючи громадян на окупованих територіях
Лубінець
Дмитро Лубінець
Джерело: відкриті джерела

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що зниклими безвісти за особливих обставин можуть вважатися близько 25 тисяч українців. Йдеться насамперед про тих, хто є цивільними заручниками у російському полоні, повідомляє "Інтерфакс Україна".

"Ситуація не змінюється, вона вкрай жахлива: фактично щодня росіяни затримують цивільних на тимчасово окупованих територіях, у такий спосіб поповнюючи цей список", – сказав він.

При цьому нагадав історію українського журналіста Дмитра Хилюка, якого окупанти викрали в Козаровичах Вишгородського району Київської області орієнтовно 4 березня 2022 року. Ситуація з ним залишається незмінною, чоловік вже півтора року провів у російському полоні.

"Офіційно (немає можливості, – ред.) отримати інформацію про місце його перебування, в якому Хилюк стані, що з ним відбувається. Російська сторона ні мені, ні іншим міжнародним організаціям, ні посередникам, яких ми долучаємо, такої інформації не надає", – уточнив Лубінець.

Новини за темою: Від початку війни пошуковці ЗСУ знайшли майже 500 тіл зниклих безвісти українських бійців

Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини вже пояснював, що повертати цивільних ще важче, ніж військових.

Країни не хочуть підіймати тему українських цивільних полонених

Раніше омбудсмен констатував, що країни, розуміючи всю проблематику, що РФ не хоче віддавати цивільних заручників, намагаються навіть не підіймати цю тему.

Тому Україна намагається проводити інформаційну кампанію, однак світ її майже не підхоплює.

Новини за темою: Правозахисники відтворили хронологію подій вбивства полонених азовців в Оленівці

"Організовуємо міжнародні конференції, де ми порушуємо це питання, яке в цьому році буде підняте на найвищому рівні. Конференція пройде в Копенгагені 6-8 листопада. Міжнародна конференція, де будуть присутні безліч керівників національних інституцій з захисту прав людини, моїх колег, також будуть керівники ООН, різні громадські організації, які займаються питаннями протидії тортур. Так от, на окремій панелі там розглядатимуть питання тортур, які застосовуються до цивільних, і окрема увага – про тортури Російської Федерації проти цивільних заручників", – додав Лубінець.

Водночас Україна має список своїх громадян, яких РФ засудила на 15–19 років.

Новини за темою: Не полон, а санаторій. Як живуть російські полонені в очікуванні обміну

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму