USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Правозахисники відтворили хронологію подій вбивства полонених азовців в Оленівці

За словами одного з полонених медиків, під час теракту люди просто повзли і він такого ніколи в житті не міг уявити
Оленівка

Колонія в Оленівці після вибуху

Джерело: відкриті джерела

Медійна ініціатива за права людини відтворила події масового вбивства полонених бійців бригади "Азов" у тимчасово окупованій Оленівці Донецької області. Про це йдеться в матеріалі на сайті МІПЛ.

Так, поспілкувавшись зі свідками, правозахисники встановили, що 26 липня минулого року в бараках азовців з’явилася охорона зі списками в руках.

Імена зачитував "деенерівець" із позивним "Третій" – це колишній український військовий, який виявився зрадником кажуть свідки. Деякі опитані МІПЛ, колишні військовополонені, називають його начальником дисциплінарного ізолятора (ДІЗО) колонії.

"Серед тих, чиї прізвища були в списку, – представники різних підрозділів "Азову" як рядові, так і офіцери. Досі не зрозуміло, хто і як їх обирав, але в списках були лише азовці, представників інших військових частин туди не вносили. Далі бійців перевели до новоствореного барака, який до цього був цехом металообробки: щільно по всьому стояли двоярусні залізні ліжка", – зазначають правозахисники.

Спогади військових

Увечері 28 липня, напередодні теракту, охорона наказала всім залишити периметр, не дозволивши ночувати на вулиці. Приблизно о 23:30 28 липня пролунав перший вибух: щось впало за територією колонії.

"Я ще не спав. Спалах був дуже довгий. Я поглянув на вікна – чи всі цілі. Були цілі", – розповів військовий з позивним "Лемко".

Інший військовий з позивним "Хасан" додає, що майже впритул до території виправної колонії росіяни розташували свою військову техніку.

"Постійно чули Мар’їнку: літаки, арту. У нас у дев'ятому бараці був "телевізор" – із вікон тієї кімнати бачили, що прилітало. Поруч стояли "Гради", "Сонцепьок", "Гради" працювали майже щодня. І наші періодично по них влучали – було красиво", – пригадав "Хасан".

Другий вибух, уже в бараці, пролунав о 23:45. "Лемко" сказав, що прокинувся від того, що тіло пече та він стікає кров’ю.

"Вогонь був усюди, черепиця звисала. Об моє ліжко, яке розташовувалось приблизно посередині бараку, вдарилась частина даху. Я зрозумів, що трохи обгорів, плюс у мене було дуже багато уламкових поранень", – прокоментував він.

Військовий Кирило Масалітін із позивним "Масло" зауважив, що було три вибухи.

"Поки я стояв і не міг зрозуміти, що відбувається, пролунав третій вибух. Мене збило вибуховою хвилею, я впав під ліжко", – сказав Масалітін.

За словами азовців, з барака був один вихід – через вибиті вибухом ворота та двері з ними поряд, проте в стіні ще утворилась діра – в ближньому лівому куті приміщення.

"Хто міг, повернувся до барака витягувати хлопців, навіть 200-х. Повернулися, аби хоча б тіла вціліли", – пояснив "Лемко".

"Хасан" додав, що поранених намагалися дотягнути ближче до головного входу в колонію. Адміністрація не робила нічого, аби загасити пожежу або врятувати поранених, уточнюють військові. Приблизно між 02:00 та 03:00 годинами ночі 29 липня на алею вздовж зовнішньої стіни колонії пустили полонених медиків.

"До того, що ми там побачили, неможливо бути готовим – уся алея була залита кров’ю. Люди просто повзли, я такого ніколи в житті не міг уявити. У декого була травматична ампутація кінцівок, глибокі рани черевної порожнини, пошкодження голови, численні уламкові поранення", – розповів медик, який потрапив у полон на заводі Ілліча у квітні 2022 року разом із 36-ю бригадою морської піхоти.

Медиків пустили до поранених тільки через годину-дві після підриву. У той момент, коли помирали азовці, керівництво колонії байдуже стояло за парканом, не хвилюючись через можливі повторні влучання.

Під ранок на територію заїхали КамАЗи. Важкопоранених військовополонених почали вивозити до лікарень Донецька близько п’ятої ранку вантажівками, а не каретами швидкої допомоги.

Зранку 29 липня з’явилися перші списки від Міноборони РФ. У них були прізвища 53 ймовірно загиблих та 75 ймовірно поранених.

Що відомо про трагедію в Оленівці?

Нагадаємо, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії у селищі Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області пролунав вибух. Там загарбники утримували в полоні українських військових, зокрема й оборонців Маріуполя та цивільних.

Через вибух там загинули близько 50 людей, ще 130 зазнали поранень. Росія намагалася перекласти провину на ЗСУ. Однак висновки міжнародних експертів свідчать про те, що причиною цього вбивства або способом цього вбивства була термобарична зброя, яку застосувала РФ. 

Новини за темою: Рідні загиблих в Оленівці бійців просять встановити Дні скорботи та вшанування пам’яті

Крім того, Росія збрехала, коли звинуватила Україну в обстрілі Оленівської колонії з американських реактивних установок HIMARS в липні минулого року і загибелі більш ніж 50 українських військовополонених. Про це заявив глава Управління ООН з прав людини Фолькер Тюрк.

Правозахисник зазначив, що РФ не надала гарантій безпечного доступу представників Організації Об'єднаних Націй до місця вибуху. Однак управління змогло провести бесіди з тими, хто вижив після інциденту в Оленівці, і зробити детальний аналіз наявної додаткової інформації.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням