USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Білоруси їздять на елітних європейських авто до Росії в обхід санкцій, – розслідування

На тлі війни в Україні поставки автомобілів з ЄС до Білорусі зросли в чотири рази
розслідування білорусь_2
Інфографіка
Джерело: Бюро Медіа

Кросовер Rolls-Royce Cullinan за 630 тис. доларів, спортивний Ferrari SF90 Stradale за 530 тис. доларів і Lamborghini Urus за 430 тис. доларів. На тлі війни Білорусь стала транзитною базою для постачання в Росію елітних європейських автомобілів попри бойкот і санкції. У "сірих" схемах беруть участь і бізнесмени, пов’язані з білоруським режимом, йдеться в спільному розслідуванні білоруського buromedia.io з російським виданням "Верстка".

За даними розслідувачів, два місяці тому пов'язана з білоруським бізнесменом компанія доставила з Мінська на підмосковний склад новенький німецький Mercedes-Benz S680 Maybach за 300 тисяч доларів. Це лише один із тисячі заборонених автомобілів, які цього року через Білорусь потрапили з Європи в гаражі багатих росіян.

Зліва направо: Сергій Савицький, Олег Хусаєнов
Джерело: Бюро Медіа

"З початком війни в Україні всесвітньовідомі автомобільні бренди оголосили бойкот Росії. Один за одним вони йшли з російського ринку, залишаючи його китайцям. Уряди США, ЄС і Великої Британії також вирішили покарати режим Путіна і ввели санкції на предмети розкоші. Під заборону потрапили автомобілі дорожчі за 50 тисяч євро", – зазначається у повідомленні.

Західні санкції щодо автомобілів не поширюються на Білорусь, тож туди, стверджують журналісти, "хлинув потік автомобілів з ЄС".

"Деякі російські компанії не приховують, що займаються паралельним імпортом. Холдинг "Автодом" одним із перших почав перевозити автомобілі з Європи. Більшість автомобілів група компаній імпортувала через Білорусь. "Перевага Білорусі в тому, що вона в одній економічній зоні з Росією. Застосовується загальне митне законодавство. По-друге, це прикордонна країна, яка не піддається таким жорстким санкціям, як Росія" , – розповів директор з паралельного імпорту "Автодому" та "Автоспеццентру" Володимир Жолабав.

Інфографіка
Джерело: Бюро Медіа

Інфографіка
Джерело: Бюро Медіа

На тлі війни поставки автомобілів з ЄС до Білорусі зросли в чотири рази

Росія і Білорусь є членами Євразійського економічного союзу, при переміщенні товарів між країнами їх не потрібно спеціально розмитнювати і платити мита. Але, на відміну від РФ, поставки автомобілів з ЄС до Білорусі не заборонені, і деякі автобренди продовжують співпрацювати з Білоруссю.

"Європейські бренди присутні в Білорусі. Дилери можуть цілком спокійно перепродувати машини в Росію. Але з розумним підходом", – сказав Жолабав.

На тлі війни поставки автомобілів з ЄС до Білорусі зросли в чотири рази – майже до 1,5 млрд євро, а цього року вже перевищили 1,7 млрд євро. Основні джерела – Німеччина, Литва та Польща. За дев'ять місяців цього року з трьох країн до Білорусі експортували майже 60 тис. автомобілів.

"Великий обсяг, у тому числі нових автомобілів, йде по шляху паралельного ввезення. Дорогі бренди, які приходять в Білорусь, знаходять своїх покупців в Росії, тому що ці машини явно не затребувані на нашому ринку в такому обсязі", – розповіло "Бюро" досвідчене джерело на білоруському автомобільному ринку.

За словами джерел розслідувачів, європейські компанії намагаються стежити, щоб їхні машини не перепродували в Росію. Деякі прописують заборону на реекспорт в контрактах з білоруськими дилерами. Такі вимоги були чинними і раніше, але тепер вони обумовлені санкціями.

"Білоруські офіційні дилери якщо і продають автомобілі в Росію, то в обмеженому обсязі, бо самі ризикують припинити поставки на свою адресу", – зазначив топменеджер білоруської компанії.

Загалом, додають журналісти, схема обходу санкцій проста – у ланцюжку між ЄС і Росією використовують посередників із Білорусі.

Хто в Білорусі допомагає Росії обходити європейські санкції

"Маємо в своєму розпорядженні дані митниці про доставку з Білорусі до Росії близько тисячі легкових автомобілів на суму понад 100 мільйонів доларів. Разом із колегами з "Верстки" ми проаналізували ці дані. У списку переважно нові та дорогі автомобілі. У митних деклараціях країною походження цих автомобілів вказано Німеччину, США, Велику Британію, Італію, Швецію, Австрію, Ірландію, Бельгію, а виробниками – Mercedes-Benz, BMW, Audi, Lamborghini, Jaguar Land Rover, Volvo та інші. Серед автомобілів є цікаві і досить дорогі екземпляри", – зауважили розслідувачі.

І додали, що понад 30 білоруських компаній живуть на постачаннях преміальних автомобілів західних марок із Білорусі в Росію, з яких дослідники виділили своєрідний топ-5 експортерів. Останні помітні з загальної маси обсягами продажів, а також зв'язками їх власників з білоруською владою. Серед них були як гіганти вітчизняного ринку, так і новостворені компанії.

Новини за темою: Зеленський запропонував ввести санкції проти РФ та Білорусі на 50 років

Компанія "Зіп-Лайн" – п'яте місце в рейтингу

Керівником і власником є ​​Андрій Піскаров. Навчався в БДУ, починав кар'єру в МЗС. Потім почав працювати на великого бізнесмена Юрія Чижа, якого називали "гаманцем" Олександра Лукашенка.

"На початку 2010-х років Піскаров став співвласником низки компаній, які продають автомобілі в Білорусі. Одна з них – Ace Motors, а раніше – Triple Out. Партнерами Піскарова по цій фірмі були Сергій Чиж і Дмитро Алексін. Перший – син Юрія Чижа, другий – ще один впливовий бізнесмен Олексій Алексін, який потрапив під санкції Заходу як "гаманець" Лукашенка. Судячи з постів у соцмережах, Піскаров захоплюється не лише автомобілями, а й мотоциклами. У його Instagram з'явилося фото в формі білоруського байкерського клубу HOG Minsk Chapter, який об'єднує власників Harley-Davidson", – повідомля. видання.

"Зіп-Лайн" поставляв до Росії дорогі автомобілі Rolls-Royce, Lamborghini, Bentley британського, італійського та німецького виробництва. Загальна вартість машин становить понад 4,8 мільйона доларів. Телефоном Андрій Піскаров коментувати ці поставки відмовився, а в месенджері на запитання журналістів не відповів.

"Атлант-М Британія" – четверте місце

Це офіційний представник британського виробника автомобілів класу люкс Jaguar Land Rover в Білорусі. З січня по жовтень цього року компанія поставила в Росію елітні автомобілі Mercedes-Benz, BMW, Audi та інших моделей на суму майже 5 мільйонів доларів.

"Основним власником "Атлант-М Британія" є кіпрська компанія Max Atlant-M Limited. Половина акцій цієї компанії записана безпосередньо на бізнесмена Сергія Савицького, а інший власник ховається за кіпрським постачальником корпоративних послуг Cyproman Services Limited. Але в останньому доступному звіті Макс "Атлант-М Лімітед" розкрив своїх кінцевих бенефіціарів. Станом на початок 2021 року ними виявилися Сергій Савицький та Олег Хусаєнов: у 2021 році "Єжедневник" включив їх обох до рейтингу найуспішніших і найвпливовіших бізнесменів – Хусаенов розташувався на 35-му рядку, а Савицький – на 49-му, замикаючи топ-50", – зауважили розслідувачі.

Ще на початку 1990-х років підприємці заснували брокерський дім "Атлант-М", який починав з поставок автомобілів Volkswagen. Згодом бізнес розрісся до десятків дилерських центрів, які продають марки Mazda, Toyota, Ford, Land Rover, Lexus, Kia, Jaguar не лише в Білорусі, а й в Україні та Росії.

Новини за темою: В Росії погрожують конфіскувати активи ЄС, якщо російські заморожені кошти будуть передані Україні

У Росії Сергій Савицький був співвласником щонайменше двох десятків компаній. Серед них "Автоцентр Атлант-М", який на своєму сайті пропонує росіянам купити авто з Європи.

"Деякі холдингові компанії активно співпрацюють з російськими державними структурами. Наприклад, компанія "МБ-Ізмайлово", де Савицькому належить 25%, останні три роки працює за договорами з військовою частиною 3179 – центром спеціального призначення "Витязь". Він також відомий як елітний спецназ Росгвардії, бійці якого побували в епіцентрі військових конфліктів у Нагірному Карабасі, Абхазії, Інгушетії, Північній та Південній Осетії. У 2022 році елітних бійців відправили воювати проти України. Останній договір на технічне обслуговування та ремонт автомобільної техніки з цією військовою частиною "МБ-Ізмайлово" був укладений у грудні 2021 року й діяв до грудня 2022-го, але завершився на чотири місяці раніше", – вказано в повідомленні.

Сергій Савицький має два громадянства – білоруське та російське, але це не заважає йому вести бізнес в Україні. Під брендом "Атлант-М" працює кілька дилерських центрів у Харкові, Дніпрі та Києві. Сергій Савицький був бенефіціаром багатьох компаній, але зараз його прізвище не фігурує в українських реєстрах. Чи продав бізнесмен свої активи, чи передав їх довіреним особам, з'ясувати не вдалося.

"Я зараз пішов з управління бізнесом, тому це не до мене", – написав Сергій Савицький у відповідь на запитання про поставку машин до Росії. 

"Кастом-Сервіс" – третє місце

За десять місяців 2023 року компанія вивезла з Білорусі до Росії елітних авто на понад 8,5 млн доларів.

"Компанія "Кастом-Сервіс" була заснована у 2011 році і з тих пір її беззмінно очолює Віталій Собалевський, якому належить 54% акцій компанії. Окрім розвитку власного бізнесу Собалевський є заступником голови Асоціації митних представників Білорусі. Фахівці асоціації брали участь у розробці Митного кодексу ЄАЕС та інших документів у сфері зовнішньої торгівлі. Офіс асоціації розташований у столичному бізнес-центрі "Наміго Сіті". І що показово, в тому ж приміщенні, де колись розташовувався офіс ще однієї відомої логістичної фірми – "Глобалкаст", пов’язаної з правою рукою Лукашенка – Віктором Шейманом", – розповіли розслідувачі.

Партнером Собалевського по "Кастом-Сервісу" є Олександр Бортник, йому належить 30% акцій компанії і він "не новачок у сфері логістики та митниці.

Новини за темою: Компанії ЄС продовжують транспортувати російську нафту, незважаючи на цінові обмеження, – Bloomberg
Інфографіка
Джерело: Бюро Медіа

"До приватного бізнесу Бортник встиг попрацювати старшим інспектором на Мінській регіональній митниці. Окрім "Таможного сервісу" у бізнес-біографії Бортника був ще один актив – "Солартех". У 2019 році компанія змінила власника. Новою власницею стала Анна Пушкарова, фаворитка Віктора Шеймана. Ще 40% акцій дісталося Анні Хмялевській, родичці першої дружини Шеймана Олени. Через тиждень "Солартех" перейменували в "Глобалкастам-комерц", – уточнили дослідники.

"Техно-Джет Груп" – друге місце

Журналісти вказують, що постачає обладнання та запчастини для промислових підприємств. Але нещодавно відкрився новий напрямок – імпорт автомобілів преміумкласу зі США, Європи та Азії. "Техно-Джет Груп" належить Феліксу Дзеранову, сину колишнього військовослужбовця внутрішніх військ Ігоря Дзеранова, який вийшов у відставку у званні полковника і відкрив власний бізнес.

"Фелікс Деранов вибрав інші шляхи – у соцмережах позиціює себе як дизайнер інтер'єрів і засновник студії Soffit Interiors. Його колишній партнер по дизайнерському бізнесу Ігор Чабатаронак відомий тим, що за п’ять років з нуля створив великого дистриб’ютора сільгосптехніки "Технадвор". Цей бізнес він заснував разом зі своїм батьком, колишнім працівником військової прокуратури. Правда, зараз "Технодвор" знаходиться в процесі банкрутства. До речі, на початку цього року "Техно-Джет Груп" називалася "Технодвор Груп", – йдеться у повідомленні.

За даними митниці, компанія постачала в Росію дорогі автомобілі Mercedes-Benz, BMW, Audi і Porsche переважно німецького виробництва. Загальна вартість автомобілів становить понад 15 мільйонів доларів.

"Фелікс Дзеранов телефоном сказав, що не знає про такі поставки, і порадив звернутися до його партнера. У розмові з нами Ігор Чабатаронак заперечував, що веде незаконний бізнес. Це він погрожував нам розстріляти ГУБАЗ. З білоруськими силовиками бізнесмен знайомий з вуст в уста. Він фігурував у кримінальних справах про давання хабаря посадовим особам на суму не менше 20 тисяч рублів", – дізналися розслідувачі.

Транспортна компанія "Преміум" – перше місце

Компанія побила всі рекорди й за десять місяців цього року поставила в Росію елітних автомобілів на суму понад 15,6 млн доларів.

"Компанію заснували після початку повномасштабної війни в Україні – у вересні 2022 року. ЇЇ незмінним директором є росіянин Ахмад Абуєв. У своєму профілі в Instagram він буквально запустив піар-компанію з продажу VIP-авто. На своїй сторінці Абуєв вказав, що пов'язаний з російською "Міською транспортною компанією" ("ГТК Авто"), яка займається паралельним імпортом легкових і вантажних автомобілів з Європи, ОАЕ і Китаю. В Instagram також знайшли пост, в якому Абуєв хвалиться, що з моменту введення санкцій проти Росії "ГТК Авто" поставило і розмитнило в Росії понад 300 автомобілів. А їхня середня ціна становить 340 тисяч доларів. На відео Абуєв демонструє кілька шикарних і ексклюзивних автомобілів. У базі даних митниці ми не змогли знайти автомобілі з абсолютно однаковими параметрами. "Транспортна компанія "Преміум" цього літа доставила їх "Міській транспортній компанії", – розповіли журналісти.

Інфографіка
Джерело: Бюро Медіа

Компанія закуповує автомобілі у партнера, що не суперечить законодавству держав Союзу, і навіть більше – розвиває економіку обох країн і збільшує товарообіг, відповіли в пресслужбі "ГТК-Холдингу", під крилом якого знаходиться "Міська транспортна компанія".

"Транспортна компанія "Преміум" є партнером білоруської Федерації боротьби разом із Національним олімпійським комітетом на чолі з Віктором Лукашенком і Президентським спортивним клубом на чолі з Дмитром Лукашенком. Зараз BBF очолює дворазовий чемпіон світу з греко-римської боротьби, заслужений майстер спорту Білорусі Алім Сялімов, відомий своєю підтримкою Лукашенка та участю в провладних акціях. Фото з ним опублікував у своєму Instagram Ахмад Абуєв", – йдеться в повідомленні.

Схеми перепродажу автомобілів у серйозних масштабах неможливі в Білорусі без відома контролюючих органів

"Це стало просто бізнесом. Білоруський режим максимально використовує лазівки в санкційному законодавстві, щоб заробити додаткові гроші", – сказав колишній співробітник Адміністрації президента Білорусі, який у 2020 році на тлі масових протестів звільнився з державних органів і пішов в опозицію.

Новини за темою: Європарламент закликав ЄС арештувати активи Лукашенка та передати їх Україні

Водночас розслідувачі зауважили, що попри санкції преміальні європейські автомобілі продовжують надходити в Росію через білоруських посередників.

"Литовська митниця виявила кілька випадків, коли ввезені до неї з інших країн ЄС автомобілі після проходження митниці в третіх країнах, зокрема в Білорусі, везли до Росії і там реєстрували. Загальна вартість перепроданих автомобілів становить близько 43-х мільйонів євро. Литовська митниця не розкрила учасників "сірої" схеми, але запевнила "Бюро", що передасть інформацію про такі автомобілі колегам з інших країн "для подальшого розслідування та посилення експортного контролю з метою зниження ризику ухилення від сплати податків. Але поки в Україні летять російські бомби, російські еліти можуть дозволити собі розкішні авто. Здебільшого завдяки білорусам, для яких це вдалий момент заробити на "сірих" схемах", – резюмували журналісти.

США наклали санкції на "гаманці" і оборонні підприємства режиму Лукашенка

Управління з контролю над іноземними активами Міністерства фінансів Сполучених Штатів Америки внесло до списку санкцій 11 юридичних і 8 фізичних осіб із Білорусі.

У відомстві наголосили, що обмеження ввели "з метою посилення тиску на авторитарний режим Олександра Лукашенка за жорстоке придушення демократичного громадянського суспільства Білорусі, корупційне фінансове збагачення сім'ї Лукашенка і співучасть у невиправданій війні Росії проти України".

"Ці дії підтверджують наші зусилля притягнути Лукашенка, його сім'ю і його режим до відповідальності за їхні антидемократичні дії та порушення прав людини як у Білорусі, так і в усьому світі. Ми продовжимо переслідувати джерела доходів режиму Лукашенка, його так звані особисті "гаманці" і суб'єктів, які сприяють агресивній війні Росії в Україні, координують переміщення дітей з України до Білорусі та підтримують авторитарний режим Лукашенка", – заявив заступник міністра фінансів США із питань боротьби з тероризмом і фінансової розвідки Браян Нельсон.

Раніше ми повідомляли, що у Сполучених Штатах запровадили санкції проти танкерів, що транспортують нафту РФ.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням