USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Компанії ЄС продовжують транспортувати російську нафту, незважаючи на цінові обмеження, – Bloomberg

Близько 2/3 сирої російської нафти транспортується суднами, які застраховані або належать компаніям у країнах G7 та їхнім союзникам
Нафта
Джерело: відкриті джерела

Європейські компанії продовжують транспортувати російську нафту, незважаючи на встановлені обмеження в цінових межах. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на звіт розташованого в Гельсінкі Центру дослідження енергії та чистого повітря.

"Росія досі покладається на європейські послуги для транспортування своєї нафти, незважаючи на те, що ціни на російські поставки перевищують цінову межу, встановлену "Групою семи"", – йдеться в матеріалі.

Згідно зі звітом, більшу частину, приблизно 2/3, сирої російської нафти і паливних продуктів перевозять на суднах, які або застраховані, або перебувають у власності компаній із країн, що становлять "Групу семи" та їхніх союзників, де встановлені обмеження на ціну.

"Це показує, що Москва досі активно використовує європейську транспортну сферу", – зазначає видання.

Встановлення цінових обмежень мало на меті зберегти наявність російської нафти на світовому ринку, при цьому значно знижуючи доходи Російської Федерації.

"Крім використання європейських суден Росія також зібрала так званий тіньовий флот танкерів, що діють поза юрисдикцією держав, які ввели санкції. Вони зазвичай перевозять нафту на менші відстані, де той самий обсяг може транспортуватися меншою кількістю суден", – пише Bloomberg.

Експерти наголошують, що країни недостатньо докладають зусиль для забезпечення дотримання встановлених обмежень на ціни на російську нафту.

Як відомо, встановлений ціновий ліміт на російську нафту становить 60 доларів за барель, проте останнім часом він наближається до рівня в сто доларів.

Раніше видання Bloomberg зазначало, що цінова стеля щодо російської нафти, яка була введена Сполученими Штатами Америки та їхніми союзниками, працює. А тому доходи Кремля від продажу нафти суттєво знизились.

Нагадаємо, у березні цього року Європейська комісія повідомила країнам-членам, що обмеження ціни на російську нафту на рівні 60 доларів за барель виявилося ефективним в обмеженні доступу Кремля до нафтодоларів, не порушуючи при цьому роботу ринку, і поки що воно залишиться незмінним.

Чиновники Міністерства фінансів США, які розробили план обмеження цін, заявили, що нинішня система обмеження цін в основному працює так, як і передбачалося. Вони стверджують, що план вже досягає своїх двох цілей: зберігає доступність російської нафти на світових ринках, водночас зменшуючи доходи Кремля від її продажу.

 
Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров