USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

США наклали санкції на "гаманці" і оборонні підприємства режиму Лукашенка

У списку – 11 компаній та 8 фізичних осіб
США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Управління з контролю над іноземними активами Міністерства фінансів Сполучених Штатів Америки внесло до списку санкцій 11 юридичних і 8 фізичних осіб з Білорусі. Про це йдеться на офіційному сайті Міністерства фінансів США.

У відомстві наголосили, що обмеження введено "з метою посилення тиску на авторитарний режим Олександра Лукашенка за жорстоке придушення демократичного громадянського суспільства Білорусі, корупційне фінансове збагачення сім'ї Лукашенка і співучасть у невиправданій війні Росії проти України".

"Сьогоднішні дії підтверджують наші зусилля притягнути Лукашенка, його сім'ю і його режим до відповідальності за їхні антидемократичні дії та порушення прав людини як у Білорусі, так і в усьому світі. Ми продовжимо переслідувати джерела доходів режиму Лукашенка, його так звані особисті "гаманці" і суб'єктів, які сприяють агресивній війні Росії в Україні, координують переміщення дітей з України до Білорусі та підтримують авторитарний режим Лукашенка", – заявив заступник міністра фінансів із питань боротьби з тероризмом і фінансової розвідки Браян Нельсон.

Хто потрапив до санкційного списку?

Дмитро Шевцов – генеральний секретар Білоруського Червоного Хреста, який визнавав причетність до депортації українських дітей і через що членство Білорусі в Міжнародному Червоному Хресті призупинили.

Серед причетних до збагачення сім’ї Лукашенка Мінфін США вказує олігарха Олександра Шакутіна та його холдинг "Амкодор", який планує виробляти дрони й артилерійські системи.

Також у списку й олігархи Павло Топузідіс і Віктор Петрович, які спільно володіють ТОВ "Табак Інвест", який є провідним виробником тютюну в Білорусі і, ймовірно, причетний до контрабанди в Росію.

Серед інших "гаманців" білоруського режиму згадуються державні "Білоруська цементна компанія", лісозаготівельний концерн "Беллесбумпром", логістичний постачальник "Белтаможсервис" та його гендиректор Вадим Бабарикін.

У білоруському оборонному секторі під обмеження Сполучених Штатів потрапили Мінський механічний завод імені Вавілова та його гендиректор Олександр Мороз. Підприємство виготовляє оптичні приціли.

Також у списку – ВАТ "Зеніт БелОМО", який виготовляє військові приціли, та його очільник Микола Гайчук і науково-технічний центр ЛЕМТ при "БелОМО" з гендиректором Олексієм Шкадаревичем.

За причетність до повномасштабного вторгнення Росії в Україну під нові санкції США потрапили також білоруський державний виробник радіолокаційних систем "Алевкурп", розробник мікроелектроніки "Планар" і виробники промислової електроніки, пластмасу і транспорту, група компаній "Горизонт".

Раніше ми повідомляли, що у Сполучених Штатах Америки запровадили санкції проти танкерів, що транспортують нафту РФ.

Зазначалося, що американським громадянам та юридичним особам заборонено вести справи з підсанкційними компаніями.

 

Читайте також:
США можуть запропонувати Грузії безпекову допомогу, якщо країна відмовиться від антизахідного курсу, – ЗМІ США можуть запропонувати Грузії безпекову допомогу, якщо країна відмовиться від антизахідного курсу, – ЗМІ
Знову доставляємо терміново військову допомогу Україні, – міністр оборони США Знову доставляємо терміново військову допомогу Україні, – міністр оборони США
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють у подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють у подвійному вбивстві
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу