USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Зеленський запропонував ввести санкції проти РФ та Білорусі на 50 років

Відповідний проєкт постанови вже розміщено на сайті Верховної Ради
Зеленський_1

Президент України Володимир Зеленський

Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський запропонував парламенту підтримати рішення про запровадження санкцій проти Росії та Білорусі в оборонно-промисловій сфері. Згідно з документом, вони будуть діяти протягом 50 років. Відповідний проєкт №10271 вже опубліковано на сайті Верховної Ради.

"Відповідно до статті 93 Конституції України та частини другої статті 5 Закону України "Про санкції" вношу на розгляд Верховної Ради України проект постанови Верховної Ради України "Про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від  20 листопада 2023 року "Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Російської Федерації та Республіки Білорусь в оборонно-промисловій сфері", – йдеться у документі.

Які саме обмеження передбачені документом?

  1. Заборона проведення операцій з товарами і послугами, на міжнародні передачі яких поширюється дія закону України "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання", з резидентами РФ та Білорусі, у тому числі тих, що проводяться із залученням резидентів інших держав.
  2. Зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань на користь резидентів РФ та Білорусі за операціями з товарами військового призначення та подвійного використання.
  3. Заборона передачі резидентам і резидентами Російської Федерації та Республіки Білорусь технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності; заборона на здійснення резидентами РФ та Білорусі дій з одержання охоронних документів, здійснення інших дій, пов'язаних з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності (винаходи, корисні моделі, промислові зразки, компонування напівпровідникових виробів, торговельні марки, географічні зазначення, сорти рослин, об'єкти авторського права і суміжних прав), крім дій щодо продовження строку чинності прав інтелектуальної власності та продовження строку дії охоронних документів; заборона реєстрації і акредитації організацій колективного управління, засновниками яких є резиденти РФ та Білорусі.
  4. Припинення дії спільних проєктів та промислових програм у сфері безпеки і оборони, учасниками яких є резиденти РФ та/або Білорусі, щодо товарів військового призначення та подвійного використання.

Нагадаємо, в Європейському Союзі, Сполучених Штатах та низці інших країн запроваджують обмеження проти Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну, а також проти Білорусі. 

Раніше Володимир Зеленський підписав указ про санкції проти Азарова, Табачника, Царьова та інших. Тоді зазначалося, що обмежувальні заходи запроваджують на 10 років.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії