USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росіяни через наступ ЗСУ стягують під Бахмут сили з інших напрямків, – ISW

02.07.2023 08:51 337
Бахмут, як і раніше, має для РФ більше пропагандистської цінності, ніж військової вигоди
ЗСУ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

На тлі успішних операцій Збройних сил України (ЗСУ) в районі Бахмута, що на Донеччині, російські війська, сподіваючись утримати окуповану територію в цьому районі та зберегти "інформаційну перемогу", схоже, виводять на Бахмутську ділянку фронту свої сили з інших напрямків. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни.

Так, експерти ISW раніше спостерігали російські підрозділи 237-го десантно-штурмового полку (76-а дивізія ВДВ) і 331-го десантно-штурмового полку (98-а дивізія ВДВ), які діяли на Лиманському напрямку. Проте останнім часом аналітики не бачили жодних візуальних підтверджень присутності елементів будь-якого з'єднання біля Бахмута.

Офіційний представник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий повідомив напередодні, що війська РФ нещодавно перекинули свій неназваний полк Повітряно-десантних військ (ВДВ) з Лиманського напрямку (район на захід від Кремінної) на Бахмутський напрямок.

"Війська Росії замінили полк ВДВ на Лиманському напрямку невстановленими силами "територіальної оборони", це вказує на те, що російські сили можуть перекидати більше елітних частин у район Бахмута і замінювати їх на слабші сполуки. На кадрах з геолокацією, опублікованих 30 червня, видно, що 137-й гвардійський повітряно-десантний полк ЗС РФ (106-а повітряно-десантна дивізія) діє на південь від Роздолівки (18 км на північ від Бахмута). Російський "воєнкор" також стверджував, що частини 98-ї дивізії ВДВ зараз діють на Бахмутському напрямку", – сказав Череватий.

Новини за темою: Деокупацію Бахмута ускладнює особливість місцевості, – Міноборони

Полковник додав, що Бахмут, як і раніше, має для РФ більше пропагандистської цінності, ніж військової вигоди. І припустив, що росіяни можуть концентрувати елітні сили в районі Бахмута, щоб зберегти передбачувану "інформаційну перемогу" після нібито взяття Бахмута 21 травня.

На думку аналітиків, якщо підкріплень ЗС РФ, вже відправлених до Бахмуту, буде недостатньо, щоб продовжувати окупацію в цьому районі, російське командування може зіткнутися із важким вибором: ризикнути створити серйозні вразливі місця в Херсонській чи Луганській областях, або розпочати відведення військ з півдня України.

Раніше заступниця міністра оборони України Ганна Маляр говорила, що російські війська перекинули частину своїх найбільш боєздатних частин з Херсонського напрямку на Бахмутський та Запорізький на тижні після початку наступальних дій ЗСУ 4 червня.

ЗСУ на півдні та сході перехопили стратегічну ініціативу і наступають на всіх напрямках

Українські сили перехопили стратегічну ініціативу й наступають на всіх напрямках, на сході бійці впевнено рухаються флангами навколо Бахмута. Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр в ефірі телемарафону в п'ятницю, 30 червня.

"На фронті фактично триває боротьба за те, яка зі сторін утримуватиме ініціативу. Якщо говорити загалом по всьому фронту – і схід, і південь, то ми (українські захисники, – ред.) перехопили стратегічну ініціативу і наступаємо на всіх напрямках. Якщо говорити окремо за напрямками, то це швидше оперативна ініціатива", – пояснила Маляр.

І додала, що українські війська впевнено рухаються на сході флангами навколо Бахмута, зауваживши, що безпосередньо в саме місто українські воїни не заходили.

"Продовжуємо контролювати південно-західні околиці міста, але основні бої точаться саме довкола міста. І там можна говорити, що йде наступ на декількох напрямках – не тільки фланги, значно ширший зараз фронт. І в нас просування абсолютно на всіх напрямках, де ми рухаємося", – прокоментувала заступниця міністра оборони.

Водночас у Міноборони наголосили, що ворог підтягнув величезну кількість своїх сил, і українські воїни працюють "в абсолютній перевазі ворога за кількістю людей і зброї".

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

"На напрямках Левадне – Приютне, Мала Токмачка – Очеретувате мали частковий успіх, закріплюються на досягнутих рубежах. Ворог зазнає значних втрат", – йдеться в повідомленні.

На напрямку Привілля – Залізнянське наші воїни також мали частковий успіх, закріплюються на досягнутих рубежах.

На флангах Бахмута наші війська продовжують чинити тиск на противника, вибивають з раніше захоплених позицій. Мають успіх, закріплюються. Противник чинить спротив і зазнає великих втрат. Тривають важкі бої.

Ситуація станом на 29 червня

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що противник намагається утримати зайняті позиції, проводить контратаки, але поступово відступає після зазнаних втрат.

Просування ЗСУ виглядало наступним чином:

  • у напрямку Кліщіївка – на 1 тис. 200 м;
  • у напрямку Курдюмівки – на 1 тис. 500 м.

"Боротьба триває на флангах міста – наші мають успіх. Зараз закріплюються на звільнених рубежах. Загалом на Бахмутському напрямку знову гаряче, тривають запеклі бої. Ворог підтягує туди резерви і чіпляється за Бахмут усіма своїми силами", – розповіла Маляр.

Інформацію про просування Сил оборони під Бахмутом також підтвердив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. Він відзвітував, що на Бахмутському напрямку українські військові знищили ворожий міномет "Васільок" і склад БК.

ЗСУ почали наступ на кількох напрямках одночасно

26 червня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що українські військові продовжують просуватися на сході, зокрема вдалось подолати від 1 до 2 км на кожному з напрямків. На півдні з початку контрнаступу вдалось звільнити вже 130 кв. км території.

За словами чиновниці, Сили оборони України протягом тижня вели й оборонні, і наступальні дії та мали тактичний успіх. 

Контрнаступ ЗСУ

Раніше командувач Сухопутних військ України Олександр Сирський уперше підтвердив, що основні сили його наступального резерву ще не введено в бій на фронті

Як відомо, лише 3 з 12 бригад ВСУ брали участь у контрнаступі на південному сході України. А вирішальна битва ще попереду.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням