USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Деокупацію Бахмута ускладнює особливість місцевості, – Міноборони

Укріплення та опорні пункти зайняв ворог, тому, щоби звільнити ці землі, треба дещо більше зусиль і терпіння
Бахмут_1
Джерело: (с) Андрій Дубчак

Наступальні дії на Бахмутському напрямку тривають четвертий день, але в місто ЗСУ ще не зайшли. Тамтешня місцевість має особливості, які ускладнюють процес деокупації. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

"Наразі наступальні дії на Бахмутському напрямку тривають вже четвертий день. Наші оборонці щодня мають просування по флангах. Поступове, але впевнене. У місто Бахмут станом на сьогодні не заходили", – написала вона.

За її словами, місцевість Бахмута і передмістя має розвинуту систему інженерних укріплень та розгалужену мережу опорних пунктів, що трохи ускладнює звільнення.

"Все це свого часу готувалось нашими військовими та місцевою владою для оборони, власне що і допомогло так довго її тримати. Але зараз ці укріплення та опорні пункти зайняв ворог, тому, щоби звільнити ці землі, треба дещо більше зусиль і терпіння", – зазначила Маляр.

Втрати ЗСУ та окупантів в Бахмуті

Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов сказав, що втрати Росії у Бахмуті за понад пів року склали майже 23 тисячі вояків, в України тим часом втрати менші у 7,5 раза. Про це Данілов розповів в інтерв’ю італійському виданню Corriere ще на початку червня.

На питання, чому Україна утримувала Бахмут, секретар РНБО відповів, що Збройні сили мають захищати свої міста, оскільки без українського спротиву Росія б перемогла у війні.

"З 1 вересня, коли Москва почала використовувати засуджених як найманців у Бахмуті, загинуло 22 816 росіян. Українські втрати були в 7,5 раза менші. Не маємо права здавати наші міста", – зауважив Данілов.

Бахмут 

У травні 2022 року лінія фронту впритул наблизилась до міста, почались артилерійські та авіаційні обстріли міста. З 73 тисяч мешканців Бахмута до початку повномасштабної війни станом на середину травня у місті залишалось трохи понад 20 тисяч людей. 

В кінці травня 2023 року російські загарбники захопили переважну частину міста, під контролем Сил оборони України залишились будівлі у південно-західній частині в районі скверу Дружби, де знаходився (знищений на початку березня) літак-пам'ятник МіГ-17. Бої точились вздовж вулиці Чайковського.  Станом на 24 травня 2023 року частини міста контролюються силами оборони України.

Внаслідок бойових дій місто майже вщент знищено.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist
ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник "Хортиці"
Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує
У РФ побільшало танків-сараїв: Помічені нові версії. Фото У РФ побільшало танків-сараїв: Помічені нові версії. Фото