USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Жителі Землі зможуть спостерігати рідкісний парад з п’яти планет

Юпітер, Сатурн, Меркурій, Нептун та Уран на своїх орбітах вишукуються в єдину лінію до Сонця 17 червня
планети
Джерело: відкриті джерела

Вранці 17 червня жителі Землі у небі зможуть спостерігати парад із п’яти планет, який відбувається не частіше ніж раз у 18–20 років. Юпітер, Сатурн, Меркурій, Нептун та Уран на своїх орбітах вишукуються в єдину лінію до Сонця, повідомляє Sciencealert.com.

За годину до світанку п’ять планет вишикуються під кутом 93° щодо Сонця, утворюючи єдину лінію. Спостерігати його зможуть, найімовірніше, тільки жителі Східної півкулі. До речі, Україна розташована у Північній та Східній півкулях.

"Науковці зауважують, що найважче буде побачити Нептун і Уран. Водночас у східній частині неба буде виднітися найяскравіша з п’ятірки планет – Юпітер. Цю планету побачити найлегше. Вгорі та праворуч від неї над південно-східним горизонтом буде розташовуватися Сатурн", – стверджують науковці.

Порівняно з Юпітером, Сатурн виглядатиме меншим і тьмянішим, втім його буде видно неозброєним оком. П’ятою планетою, яка доєднається до параду, буде Меркурій. У різних частинах планети парад п’яти планет з’явиться пізніше або раніше.

Як побачити парад планет?

Розпочинати спостереження потрібно за годину до сходу сонця. Аби краще розгледіти планети, науковці рекомендують використовувати бінокль або телескоп.

"Необхідно переконатися, що ви дивитесь на планети, а не на зірки, адже вони можуть бути схожі. Розрізнити Юпітер легко, адже він буде найяскравішим небесним об’єктом на ранковому небі. Однак інші планети набагато слабші. Однією з відмінностей є те, що планети, на відміну від зірок, не мерехтять", – радять астрономи.

Новини за темою: Вперше за межами Землі: На супутнику Сатурна знайшли важливий для життя елемент

Також, якщо спостерігати за нічним небом протягом року, можна побачити, що планети "відвідують" різні сузір’я, тоді як зірки залишаються у "фіксованих" положеннях відносно одна одної.

Разом з тим вчені рекомендують спостерігати за планетами з темного місця, з якого є "чистий" вид на горизонт.

Стежити за явищем онлайн можна на сайті Sky Tonight.

Новини за темою: Вчені виявили найшвидшу "зірку-втікачку" в Чумацькому Шляху
Теги: наука
Читайте також:
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження
Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів