USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Вперше за межами Землі: На супутнику Сатурна знайшли важливий для життя елемент

Дані для дослідження науковці збирали у 2004–2017 роках, коли космічний апарат "Кассіні" вийшов на орбіту Сатурна
Сатурн
Джерело: відкриті джерела

Космічний апарат "Кассіні" досліджував кристалики води, які "викинуло" гейзером із внутрішнього океану Енцелада – одного з супутників Сатурна. Міжнародна група вчених виявила у внутрішньому океані фосфор – важливий хімічний елемент для життя, йдеться в дослідженні науковців у журналі Nature.

Дані для цього дослідження науковці збирали у 2004–2017 роках, коли космічний апарат "Кассіні" вийшов на орбіту Сатурна, щоб вивчати планету, її кільця та супутники.

"Енцелад є шостим за величиною природним супутником цієї планети-гіганта. Внутрішній океан, який відкрили та дослідили вчені, займає приблизно одну сьому його площі. Під час дослідження кристаликів води вчені виявили, що в його океанській воді містяться іони натрію, калію, хлору, гідрокарбонату, карбонату та фосфору, визначивши її лужний pH – 3,11", – з'ясували науковці.

Джерело: відкриті джерела

Тепер цей новий результат показує чітку хімічну ознаку значної кількості солей фосфору всередині крижаних частинок. Це перший випадок, коли важливий елемент виявили в океані за межами Землі.

Багатий асортимент мінералів і складних органічних сполук є інгредієнтами для амінокислот, які пов’язані з життям. Водночас вчені наголошують, що наявність фосфору, складних органічних сполук, води та інших фундаментальних будівельних блоків життя є лише доказом того, що існує місце схоже на Землю за умовами.

Чим важливий фосфор?

Фосфор є найменш поширеним з основних елементів, необхідних для біологічних процесів. Раніше його не виявляли в океанах за межами Землі.

Цей елемент є будівельним блоком для ДНК, яка утворює хромосоми та несе генетичну інформацію, він присутній у кістках ссавців, клітинних мембранах і планктоні, що живе в океані. Фосфор також є основною частиною молекул, що несуть енергію, присутніх у всьому живому на Землі. Без нього життя було б неможливим.

Новини за темою: Астрономи знайшли нову планету, на якій може бути життя
Теги: наука
Читайте також:
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження
Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів