USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів

Категорія "Жіноче лідерство", де українка Бялецька здобула перемогу, відзначає досягнення жінок на керівних посадах у сферах науки та інновацій
Юлія Бялецька
Юлія Бялецька
Джерело: відкриті джерела

Українка Юлія Бялецька вперше отримала престижну нагороду для жінок-інноваторів від Європейського інституту інновацій та технологій. Перемогу вона здобула в категорії "Жіноче лідерство", повідомляє European Institute of Innovation & Technology.

Категорія "Жіноче лідерство" відзначає досягнення жінок на керівних посадах у сферах науки та інновацій.

"Отримання цієї нагороди – не лише особисте досягнення. Це визнання всієї нашої команди і нашого зобов’язання працювати не лише на благо екологічного майбутнього, але і на благо світу, де кожна дівчинка і жінка буде вільно здійснювати свої мрії", – сказала Бялецька.

Нагородження учасниць відбулося у Брюсселі під час заходу Research and Innovation Week. Відзнаки вручила європейська комісарка з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Іліана Іванова.

Про премію

Європейський інститут інновацій і технологій з 2011 року відзначає жінок, чиї революційні напрацювання позитивно впливають на майбутнє людей і планети.

Так Євросоюз прагне не тільки привернути увагу до гендерного дисбалансу у професійному суспільстві, але і спонукати більше жінок і дівчат по всьому світу здобувати знання, будувати кар’єру, займатися підприємництвом.

Про переможницю

Юлія Бялецька разом зі своїм чоловіком Євгеном Томіліним заснували український стартап S.Lab.

З 2021 року компанія займається виробництвом екологічного біорозкладного пакування, що є альтернативою спіненому пластику (полістиролу).

Матеріал для пакування виробляється з двох рослинних компонентів – сільськогосподарських відходів і міцелію (кореневої системи грибів, – ред.). На відміну від звичайного пластику чи пінопласту, ці вироби повністю розкладаються у ґрунті за 30 днів.

Минулого року стартап Бялецької отримував нагороди в Україні та інвестиції в розвиток справи.

"Ми хотіли змінити кількість одноразового пластику, який використовується в пакуванні, тому почали це робити", – зазначила жінка.

Додамо

В Україні в липні 2023 року створили платформу "Місто нуль відходів". Це інтерактивна модель міста, яка зображує сучасну систему управління відходами.

Так, платформа є допоміжним інструментом для громад, охочих зменшити обсяг відходів та раціонально використовувати наявні ресурси.

"Проєкт буде корисним громадам, які працюють над створенням регіональних планів управління відходами. Адже цього вимагає закон. Містам і селам, які постраждали від окупації та/або обстрілів й перебувають у процесі відбудови. Бізнесам, громадським організаціям та іншим спільнотам, які хочуть, щоб про них дізналися місцеві", – кажуть організатори.

Читайте також:
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням