USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Зеленський доручив розробити рішення щодо реагування на зліт російських винищувачів МіГ-31К

Рівень ППО та готовність дають осучаснити реагування, каже президент
Володимир Зеленський

Володимир Зеленський

Джерело: скріншот

Президент Володимир Зеленський доручив Міністерству оборони та Генеральному штабу Збройних сил України розробити рішення щодо реагування на зліт російських винищувачів МіГ-31К, які несуть ракети "Кинджал". Український рівень протиповітряної оборони та загалом готовність дозволяють дещо осучаснити реагування, розповів глава держави у вечірньому відеозверненні напередодні.

"Дав окреме доручення Міноборони та Генштабу щодо реагування на носіїв "Кинджалів", які зупиняють Україну на години через повітряну тривогу. Наш рівень ППО й загалом готовність до ракетних загроз дає змогу дещо осучаснити реагування – без непотрібних зупинок країни", – заявив президент.

Зеленський додав, що це важливо для мільйонів українців й очікує відповідних пропозицій.

Про тривогу й ППО

Тривога на всій території України оголошується щоразу під час зльоту російського МіГ-31К, який здатний нести складні для перехоплення ракети "Кинджал".

Останніми тижнями польоти цих літаків стали тривалішими, оскільки країна-терорист відпрацювала дозаправлення цих літаків у повітрі. Тому періоди повітряної тривоги в Україні через зліт МіГ-31К, під час яких закривають та евакуюють в укриття навчальні заклади, торгові комплекси й інші цивільні об'єкти, стали тривалішими.

А "Кинджал" – це російська аеробалістична ракета, яка може нести ядерний заряд. Заявлена РФ максимальна швидкість ракети – до 4 тис. 080 м/c (14 тис. 688 км/год), висота польоту в момент досягнення гіперзвукової швидкості – 20 км, а маса бойової частини – 500 кг.

Новини за темою: Масовані ракетні удари – єдине, що може зробити зле укранській енергосистемі, – Рябцев

Зазначимо, довкола столиці побудована багаторівнева система протиповітряної оборони (ППО), яка складається з різних видів озброєння. Про це повідомив начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко в інтерв'ю ТСН.

"Система складається із мобільних вогневих груп, зенітно-ракетних комплексів різної дальності. На озброєні мобільних груп стоять: ЗРК – "Оса", Avenger; ПЗРК – Piorun, "Ігла", "Стріла", Stinger, Martlet, RBS -70; САУ Gepard, ЗСУ "Шилка", ЗУ-23 тощо. Із зенітно-ракетних комплексів: С-300, "Бук", С-125, NASAMS, IRIS-T, Crotale, Patriot", – сказав Попко.

І додав, що українські воїни систематично посилюють захист неба над Києвом та удосконалюють оснащення систем ППО.

Новини за темою: Не просто "викрав" вертоліт, а офіційно його перегнав: Російський пілот розповів подробиці "прибуття" в Україну вертольота Мі-8

Раніше повідомлялося, що Німеччина планує поставити Україні додаткову протиповітряну оборону, щоб допомогти захистити вантажі із зерном від можливих атак Росії. Берлін надішле одну додаткову систему протиповітряної оборони IRIS-T і більше десятка зенітних гармат Gepard, які забезпечуватимуть прикриття для вантажів, що прямують до Румунії вздовж південного узбережжя країни. 

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням