USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Не просто "викрав" вертоліт, а офіційно його перегнав: Російський пілот розповів подробиці "прибуття" в Україну вертольота Мі-8

Планування спецоперації разом з ГУР МОУ тривало приблизно пів року
Мі-8
Мі-8, ілюстративне фото
Джерело: Мілітарний

Російський пілот Максим Кузьмінов, який "перегнав" в Україну вертоліт Мі-8АМТШ ПКС РФ в межах спецоперації "Синиця" української військової розвідки, розповів, що під час перетину кордону по ньому почали вести вогонь. Унаслідок цього його поранили в ногу, а подальша доля членів екіпажу пілоту невідома, пояснив він на пресконференції в Києві.

За словами Кузьмінова, він вирішив для себе, що війна РФ проти України – "найжорстокіший злочин".

"Я вирішив, що не братиму в цьому участі. Так, у мене в Росії залишився літак, непогана зарплата, дві квартири, майже пенсія, по суті, багато чого тримало там, але найголовніше було – не брати участі в цих злочинах. Я був підписаний на пабліки ГУР Міноборони України в Telegram, там були контакти, я звернувся – ми створили секретний чат і розпочали листування. Ніхто в жодному разі не нав'язував мені своєї думки", – розповів Кузьмінов.

Пілот зазначив, що це було суто його рішення і ніхто не змушував. Планування спецоперації тривало приблизно пів року. Її успішно здійснили 9 серпня 2023 року.

"Була офіційна заявка на виліт, тобто я не просто "викрав" вертоліт, я офіційно його перегнав із точки А в точку Б. Заздалегідь погодили маршрут, місце посадки. О 16:30 я виконав зліт. Зліт у мене був з аеродрому "Курськ" до Харківської області, приблизно 20 км від кордону. Далі вже, десь у районі населеного пункту Шебекіно, я летів на гранично малій висоті у 5–10 метрів у режимі радіомовчання", – сказав пілот.

Новини за темою: ЗМІ підрахували, скільки РФ втратила військової техніки за серпень. Вийшла кругленька сума

І додав, що вже під час перетину безпосередньо кордону по вертольоту почали вести вогонь. За його припущенням, це була російська сторона. Кузьмінова поранили в ногу зі стрілецької зброї.

"Приблизно 20 км я відлетів, виконав посадку в зазначеному місці. Після посадки зі мною було два члени екіпажу, зброї у нас із собою не було, льотчики у РФ літають без зброї. Ніхто не зміг мені чинити опір, тому що в штурмана немає навичок пілотування. Я хлопців заспокоював: сказав, що все добре, що тут живуть хороші люди, все буде чудово, але вони почали боятися і трішки агресивно поводитися, а тоді вибігли з вертольота в бік кордону", – розповів росіянин.

Подальша доля членів екіпажу йому невідома, "але, як випливає зі ЗМІ, то, можливо, що їх ліквідували". Пілот говорить, що до проведення спецоперації він виконував тільки транспортні завдання з перевезення військових або вантажу, але "жодних ударів не завдавав". Здебільшого, перевезення здійснював територією РФ, але "іноді доводилося залітати на територію України", зокрема був у Маріуполі, Бердянську.

"Зі сльозами на очах, великим небажанням доводилося мені все-таки виконувати завдання", – пояснив пілот.

Говорячи про запропоновані йому гарантії безпеки, Кузьмінов перерахував безпосередньо безпеку для нього та родини, нові документи, грошову компенсацію, винагороду. Його батьки перебувають із ним в Україні.

Що наразі з вертольотом?

Журналіст і військовослужбовець, автор циклу документальних фільмів "Воєнна розвідка України" Артем Шевченко повідомив, що гелікоптер Мі-8 нині перебуває у складі авіаційного підрозділу ГУР Міністерства оборони і "використовуватиметься за призначенням". Вертоліт 2016 року випуску перебуває в хорошому робочому стані.

"Напевно, найскладніший елемент операції – організувати швидко безпечний коридор перельоту саме в тому місці, оскільки все було дуже швидко", – зауважив Шевченко.

Водночас представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що Максим Кузьмінов тепер "вільна людина у вільній країні".

Також колишній російський пілот думає про те, щоб приєднатися до Сектора безпеки і оборони України. Сам Кузьмінов сказав, що надалі хотів би пов'язати своє життя з авіацією і розглядає пропозицію залишитися в Україні. І не виключає, що в майбутньому може розглянути можливість переїзду разом із батьками до Європи.

Що відомо про Кузьмінова?

Максиму Кузьмінову 28 років. Служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації РФ – в/ч 13984 з пунктом постійної дислокації в Приморському краї Росії.

Має звання капітана і посаду – командир вертольота Мі-8. За словами пілота, його дідусь був заслуженим льотчиком РФ.

Новини за темою: З початку російського вторгнення Україні вдалось знищити чи пошкодити щонайменше 24 літаки в тилу окупантів, – ЗМІ

Нагадаємо, ми писали, що 13 травня став чорним днем для російської авіації. У Брянській області було збито чотири повітряних судна – бомбардувальник Су-34, винищувач Су-35 та 2 вертольоти Мі-8.

Читайте також:
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму