USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Не просто "викрав" вертоліт, а офіційно його перегнав: Російський пілот розповів подробиці "прибуття" в Україну вертольота Мі-8

Планування спецоперації разом з ГУР МОУ тривало приблизно пів року
Мі-8
Мі-8, ілюстративне фото
Джерело: Мілітарний

Російський пілот Максим Кузьмінов, який "перегнав" в Україну вертоліт Мі-8АМТШ ПКС РФ в межах спецоперації "Синиця" української військової розвідки, розповів, що під час перетину кордону по ньому почали вести вогонь. Унаслідок цього його поранили в ногу, а подальша доля членів екіпажу пілоту невідома, пояснив він на пресконференції в Києві.

За словами Кузьмінова, він вирішив для себе, що війна РФ проти України – "найжорстокіший злочин".

"Я вирішив, що не братиму в цьому участі. Так, у мене в Росії залишився літак, непогана зарплата, дві квартири, майже пенсія, по суті, багато чого тримало там, але найголовніше було – не брати участі в цих злочинах. Я був підписаний на пабліки ГУР Міноборони України в Telegram, там були контакти, я звернувся – ми створили секретний чат і розпочали листування. Ніхто в жодному разі не нав'язував мені своєї думки", – розповів Кузьмінов.

Пілот зазначив, що це було суто його рішення і ніхто не змушував. Планування спецоперації тривало приблизно пів року. Її успішно здійснили 9 серпня 2023 року.

"Була офіційна заявка на виліт, тобто я не просто "викрав" вертоліт, я офіційно його перегнав із точки А в точку Б. Заздалегідь погодили маршрут, місце посадки. О 16:30 я виконав зліт. Зліт у мене був з аеродрому "Курськ" до Харківської області, приблизно 20 км від кордону. Далі вже, десь у районі населеного пункту Шебекіно, я летів на гранично малій висоті у 5–10 метрів у режимі радіомовчання", – сказав пілот.

Новини за темою: ЗМІ підрахували, скільки РФ втратила військової техніки за серпень. Вийшла кругленька сума

І додав, що вже під час перетину безпосередньо кордону по вертольоту почали вести вогонь. За його припущенням, це була російська сторона. Кузьмінова поранили в ногу зі стрілецької зброї.

"Приблизно 20 км я відлетів, виконав посадку в зазначеному місці. Після посадки зі мною було два члени екіпажу, зброї у нас із собою не було, льотчики у РФ літають без зброї. Ніхто не зміг мені чинити опір, тому що в штурмана немає навичок пілотування. Я хлопців заспокоював: сказав, що все добре, що тут живуть хороші люди, все буде чудово, але вони почали боятися і трішки агресивно поводитися, а тоді вибігли з вертольота в бік кордону", – розповів росіянин.

Подальша доля членів екіпажу йому невідома, "але, як випливає зі ЗМІ, то, можливо, що їх ліквідували". Пілот говорить, що до проведення спецоперації він виконував тільки транспортні завдання з перевезення військових або вантажу, але "жодних ударів не завдавав". Здебільшого, перевезення здійснював територією РФ, але "іноді доводилося залітати на територію України", зокрема був у Маріуполі, Бердянську.

"Зі сльозами на очах, великим небажанням доводилося мені все-таки виконувати завдання", – пояснив пілот.

Говорячи про запропоновані йому гарантії безпеки, Кузьмінов перерахував безпосередньо безпеку для нього та родини, нові документи, грошову компенсацію, винагороду. Його батьки перебувають із ним в Україні.

Що наразі з вертольотом?

Журналіст і військовослужбовець, автор циклу документальних фільмів "Воєнна розвідка України" Артем Шевченко повідомив, що гелікоптер Мі-8 нині перебуває у складі авіаційного підрозділу ГУР Міністерства оборони і "використовуватиметься за призначенням". Вертоліт 2016 року випуску перебуває в хорошому робочому стані.

"Напевно, найскладніший елемент операції – організувати швидко безпечний коридор перельоту саме в тому місці, оскільки все було дуже швидко", – зауважив Шевченко.

Водночас представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що Максим Кузьмінов тепер "вільна людина у вільній країні".

Також колишній російський пілот думає про те, щоб приєднатися до Сектора безпеки і оборони України. Сам Кузьмінов сказав, що надалі хотів би пов'язати своє життя з авіацією і розглядає пропозицію залишитися в Україні. І не виключає, що в майбутньому може розглянути можливість переїзду разом із батьками до Європи.

Що відомо про Кузьмінова?

Максиму Кузьмінову 28 років. Служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації РФ – в/ч 13984 з пунктом постійної дислокації в Приморському краї Росії.

Має звання капітана і посаду – командир вертольота Мі-8. За словами пілота, його дідусь був заслуженим льотчиком РФ.

Новини за темою: З початку російського вторгнення Україні вдалось знищити чи пошкодити щонайменше 24 літаки в тилу окупантів, – ЗМІ

Нагадаємо, ми писали, що 13 травня став чорним днем для російської авіації. У Брянській області було збито чотири повітряних судна – бомбардувальник Су-34, винищувач Су-35 та 2 вертольоти Мі-8.

Читайте також:
Російські війська можуть через місяць-півтора стати в оборону, - командувач Нацгвардії Російські війська можуть через місяць-півтора стати в оборону, - командувач Нацгвардії
Американська компанія Bell запропонувала Україні озброїтися ударними вертольотами 407M Американська компанія Bell запропонувала Україні озброїтися ударними вертольотами 407M
Допомога західних партнерів дозволить ЗСУ проводити вдалі контрнаступальні операції Допомога західних партнерів дозволить ЗСУ проводити вдалі контрнаступальні операції
Російські загарбники просунулися поблизу Сіверська, Авдіївки та Донецька Російські загарбники просунулися поблизу Сіверська, Авдіївки та Донецька