USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Масовані ракетні удари – єдине, що може зробити зле укранській енергосистемі, – Рябцев

Певні застереження стосуються насамперед тих міст і тих населених пунктів, які розташовані вздовж фронту
Рябцев
Геннадій Рябцев
Джерело: UWN YouTube

Єдине, що може дійсно зробити зле українській енергосистемі, – це масовані ракетні удари росіян. І саме масовані, зауважив експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев в ефірі UWN.

На його думку, поодинокі іранські дрони або навіть обстріли в кількості декілька десятків ракет "погоди не зроблять".

"Тобто тут навіть за таких умов щільність протиповітряної, протидронової оборони України є набагато вищою, ніж торік і в минулому опалювальному сезоні. Тож навіть до таких ударів енергетична система готова, завдячуючи Силам оборони, але масовані сто ракет і більше можуть спричинити виведення з ладу окремих енергетичних об’єктів.  Тоді, скоріше за все, в тих регіонах, які будуть під обстрілами і постраждають найбільше, будуть запроваджені графіки стабілізаційних вимкнень окремих категорій і втім вони не будуть тривалішими, ніж це було рік тому й не охоплять всю Україну, як це було минулого року", – сказав експерт.

При цьому додав, що є певні застереження – стосуються насамперед тих міст і тих населених пунктів, які розташовані вздовж фронту.

"Це насамперед Харків, Запоріжжя, Херсон, Миколаїв, Одесу в принципі теж можна долучити до цього переліку. Але якщо йдеться про інші населені пункти, передусім Правобережної України, то тут немає якихось об’єктивних підстав для того, аби казати про якісь провали, недостатньо проведені міжсезонні ремонти чи нестачу палива для живлення як теплових електростанцій, так і індивідуальних теплових пунктів громадян. Існують фінансові проблеми в "Центренерго", але, на жаль, настільки є звичною ситуацією, яка нічим не відрізняється від тієї, що була рік тому, два роки чи навіть п'ять. Тобто на проходження опалювального сезону ці фінансові проблеми, які дійсно варто вирішувати, не вплинуть, а єдине, що може дійсно зробити зле українській енергосистемі, – це масовані ракетні удари. Наголошую – масовані", – коментує Рябцев. 

Не варто "вестися" на повідомлення в соцмережах про те, що в Україні не буде світла

"Це реклама для того, щоб усі підписувалися на нові сміттєзвалища, де розміщують якийсь, на їхній погляд, новини. Тому, якщо хтось десь пише, що впродовж 6–7–10 діб в Україні не буде електричної енергії чи опалення, чи води, чи будь-що по всій Україні, це явно хтось думає в такий спосіб зробити собі більше підписників. Зараз немає об’єктивних підстав казати про якісь можливі суттєві порушення роботи об’єднаної енергетичної системи України або зрив опалювального сезону в якомусь з міст мільйонників. Сезон буде не важчий, ніж попередній, про це можу сказати точно", – резюмував експерт.

Нагадаємо, раніше в ЗМІ з'явилася інформація щодо застосування в Україні графіків відключень електроенергії з 1 жовтня 2023 року.

Проте пізніше Міненерго повідомило, що не планує відключати побутових споживачів від електроенергії під час усього осінньо-зимового періоду.

Раніше

Водночас Міненерго очікує на важкий опалювальний сезон, проте українські енергетики готові до майбутніх викликів, заявила у вересні заступник голови енергетичного відомства Світлана Гринчук в ефірі телемарафону.

Чиновниця зазначила, що попередній опалювальний сезон справді став найскладнішим для України та всієї Європи, але водночас енергосистема і співробітники цієї сфери продемонстрували, що готові боротися навіть із такими викликами.

Також Гринчук додала, що новий опалювальний сезон, вочевидь, не буде легким, дарма що з кінця попереднього сезону ведуться роботи з відновлення генерації.

"Усю весну і літо ми провели у важких ремонтних роботах. Водночас ми намагалися скласти графіки ремонтних робіт так, щоб не обмежувати наших споживачів і підійти до наступного опалювального сезону максимально готовими", – сказала Гринчук.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров