USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Закупівлі продуктів для війська намагаються зірвати, – Міноборони

В оборонному відомстві розповіли про дві спроби зриву закупівлі продуктів для ЗСУ
Міноборони

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Міністерство оборони України повідомило, що закупівлі продуктів для війська намагаються зірвати. Відомство звернулося до правоохоронних органів із заявою про вчинене кримінальне правопорушення.

У міністерстві уточнили, що йдеться про правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань).

Перший випадок

В Міноборони розповіли, що оголосили 1 та 2 листопада на платформі електронних закупівель Prozorro про проведення спрощеної закупівлі продуктів харчування для української армії. Лот на купівлю їжі було виставлено в одній з областей.

"Одна компанія-учасниця, яка змагалась за цей лот, із 2016 року взагалі не здійснювала будь-яку фінансово-господарську діяльність, її банківські рахунки були закриті, а документи на підтвердження кваліфікаційних критеріїв відсутні", – йдеться у заяві.

У відомстві додали, що, оскільки серед учасників лотів компанія мала найвищі цінові пропозиції, відомство відхилило цінову пропозицію даної фірми на участь у торгах.

"У відповідь компанія подала до суду та заблокувала процес визначення переможців", – розповіли в міністерстві.

Новини за темою: У Греції затримали українця, якого підозрюють в розкраданні коштів Міноборони

Як реагує на ситуацію Міноборони

У МОУ такі дії розцінюють як те, що компанія взяла участь у торгах з ціллю зірвати процес своєчасного постачання на перший квартал 2024 року.

"Міноборони вже звернулося до правоохоронців із заявою про вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань)", – заявили у відомстві.

Як наголошує заступник голови Міноборони Дмитро Кліменков, закупівлі з харчування у відомстві є відкритими, і "будь-яка компанія може подати пропозиції, але при цьому може не завантажити всі необхідні підтверджуючі документи".

"Вже після аукціону ми розглядаємо документи учасників, якщо вони не відповідають кваліфікаційним вимогам, такий учасник відхиляється. Вже були випадки, коли окремі компанії зловживали принципами відкритості та вдавались до маніпуляцій українським законодавством. Однак такі судові позови не були успішними", – зауважив представник МОУ.

Він додав, що міністерство реагуватиме на подібні спроби атаки на публічні закупівлі для потреб ЗСУ "жорстко" та "в рамках закону".

Новини за темою: Міноборони прагне, щоб 100% забезпечення ЗСУ було українського виробництва

Ще один випадок

У Міноборони звернули увагу, що виявили ознаки використання подібної "схеми" і за іншими лотами.

"Деякі учасники закупівель зловживають принципами відкритості та вдаються до маніпуляцій українським законодавством, аби чинити перешкоди проведенню своєчасних закупівель продуктів для армії", – йдеться у заяві.

У МОУ додали, що готують заяви до правоохоронних органів "за усіма випадками, аби зупинити зловживання та своєчасно провести закупівлі в інтересах держави".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство оборони замовило сім тисяч тек для особових справ "осіб молодшого і старшого офіцерського складу, а також осіб рядового, сержантського і старшинського складу". На них начебто мали витратити 20 мільйонів гривень, тобто близько три тисячі за одну теку. У відомстві заперечили це.

Крім цього, в кінці жовтня Громадська антикорупційна рада при Міністерстві оборони України попросила Національне антикорупційне бюро розібратися з двома компаніями, які зірвали поставки зброї: польською Alfa Sp z o.o. і ТОВ "Львівський арсенал". Про це стало відомо із заяви голови Громадської ради Євгена Грушовця до директора НАБУ Семена Кривоноса.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням