USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Греції затримали українця, якого підозрюють в розкраданні коштів Міноборони

Підозрюваного затримано та арештовано в Афінах
Наручники
Джерело: відкриті джерела

В Афінах (Греція) затримали громадянина України, якого підозрюють у незаконному заволодінні 43 млн гривень Міністерства оборони. Про це інформує Офіс генерального прокурора України.

За даними слідства, підозрюваний у змові з іншими особами заволодів коштами, які товариство з обмеженою відповідальністю отримало як попередню оплату за договорами, укладеними з Міноборони на закупівлю товарів військового призначення.

"Після того кошти були перераховані на рахунки ФОПів за нібито надання робіт та послуг. Злочин було вчинено у період з 2 березня по 10 травня 2022 року. Тоді підозрюваний перебував на посаді директора компанії", – йдеться у повідомленні.

В Офісі генпрокурора нагадали, що 12 липня 2022 року фігуранту повідомили про підозру у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та розпорядження майном, одержаним злочинним шляхом, вчинені в особливо великому розмірі організованою групою (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України).

Новини за темою: Зникнення грошей на зброю: У Боснії і Герцеговині розслідують ймовірну купівлю заводу за кошти Міноборони України

У листопаді цього року прокурори направили до компетентних органів Греції запит на затримання та тимчасовий арешт вказаної особи. Також у межах співпраці з Інтерполом було направлено запит на публікацію Червоного оповіщення. У результаті, підозрюваного було затримано та рішенням Апеляційного суду Афін застосовано тимчасовий арешт.

Наразі готуються усі необхідні документи для направлення запиту про видачу зазначеної особи українській стороні для притягнення до кримінальної відповідальності. 

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід для колишнього народного депутата Максима Микитася, підозрюваного в заволодінні понад 307 мільйонів гривень коштів Міністерства оборони України, у вигляді домашнього арешту. За даними слідства, у 2018 році Міноборони уклало контракт на будівництво захищених складів зберігання ракет і боєприпасів ЗСУ. Збудувати їх мали до 2021 року, а загальна сума орієнтовно складала 3 мільярди гривень.

Крім цього, служба внутрішнього аудиту Міноборони вибірково перевірила близько 40 військових частин і встановила, що командири призначили бойові виплати на понад 123 мільйони гривень військовим, які не брали участі в бойових діях. Під час перевірок виявилося, що командири деяких військових частин занадто вільно тлумачили такі терміни, як "бойові дії" та "бойове (спеціальне) завдання", і виплачували додаткову винагороду на свій розсуд.

Читайте також:
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
Водії, механіки та оператори дронів: В Міноборони розповіли, які вакансії є найпопулярнішими в центрах рекрутингу Водії, механіки та оператори дронів: В Міноборони розповіли, які вакансії є найпопулярнішими в центрах рекрутингу
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень