USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Законопроєкт про мобілізацію повертають на доопрацювання уряду

Коли новий документ надійде в парламент, поки невідомо
Мобілізація

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Урядовий законопроєкт про мобілізацію повертають на доопрацювання уряду. Про це заявив глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Відбулася закрита нарада з військовим командуванням і засідання Погоджувальної ради в закритому режимі, яке вчора анонсував. Були присутні головнокомандувач Залужний, начальник Генерального штабу Шаптала, міністр оборони Умєров, керівництво Верховної Ради, голови фракцій та комітетів. Головне питання – законопроєкт №10378 щодо вдосконалення мобілізації, військового обліку та проходження військової служби", – йдеться в повідомленні.

Обговорення проходило в Комітеті з питань нацбезпеки, оборони та розвідки в закритому режимі, з дотриманням вимог законодавства щодо роботи з таємною інформацією.

"Було багато дискусій. Ми розуміємо запит військового командування і готові йти назустріч. Але не всі норми можуть бути підтримані. Якісь положення прямо порушують права людини, якісь не є оптимально сформульовані. Про це відкрито сказали військовому командуванню. Але всі політсили зрозуміли і підтримують необхідність мобілізації", – додав він.

За результатами наради, законопроєкт повертається ініціатору. Одночасно передаються пропозиції, напрацьовані на комітеті та у робочих групах.

Зазначимо, що після того як новий документ надійде в Раду (нині невідомо коли це буде), протягом 14 днів нардепи ще можуть подавати альтернативні документи. Аж тоді парламент його розглядатиме у першому читанні.

Передісторія

Новий законопроєкт про мобілізацію та військовий облік зареєстрували у Верховній Раді пізно ввечері 25 грудня. Тепер його мають розглянути в комітетах, а потім проголосувати у двох читаннях. Детальніше ми розписали тут.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав пресконференцію, на якій роз’яснив законопроєкт.

Адвокатка в ефірі UWN зазначила, що новий законопроєкт передбачає порушення конституційних прав громадян України.

Forbes із посиланням на одного з депутатів зі "Слуги народу" повідомив, що документ ще можуть відправити на доопрацювання.

Представник Сухопутних військ Володимир Фітьо теж заявляв, що законопроєкт потребує доопрацювання.

Згодом з’явилися ще два альтернативних законопроєкти.

Антикорупційний комітет Ради дійшов висновку, що урядовий проєкт закону містить корупційні ризики. У науково-експертному висновку до документа зокрема зазначається, що із проєкту не зрозуміло, яким чином визначатиметься, хто із військовозобов’язаних осіб, які працюють в органах державної влади, підлягатимуть бронюванню. А також не встановлені критерії, за якими має бути надано таке бронювання.

Фактично функція з визначення відповідних осіб покладатиметься на керівника такого органу, а отже може містити корупційні ризики.

Комітет із соціальної політики Ради рекомендує доопрацювати документ з урахуванням альтернативних. Крім того, рекомендується розробити окремий законопроєкт про звільнення строковиків. 

Читайте також:
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами