USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Євросоюз може продовжити тимчасовий захист для українців

Від початку повномасштабного вторгнення Росії притулок у ЄС знайшли 4 мільйони українців
Урсула

Урсула фон дер Ляєн

Джерело: відкриті джерела

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила про намір запропонувати продовжити тимчасовий захист українських біженців, які рятуються в Європейському Союзі від війни, яку веде Росія проти України. Про це вона повідомила у своєму щорічному зверненні до Європарламенту, інформує "Радіо Свобода".

"З гордістю повідомляю, що Єврокомісія запропонує подовжити наш тимчасовий захист для українців у ЄС. Наша підтримка України триватиме", – зазначила фон дер Ляйєн.

Також очільниця Єврокомісії наголосила, що від початку повномасштабного вторгнення РФ притулок у Євросоюзі отримали 4 мільйони українців.

"Ми забезпечили їм доступ до житла, медичного обслуговування, ринку праці та багато іншого. Це була Європа, яка відповіла на поклик історії", – додала вона.

Водночас, як пише "Інтерфакс-Україна", вона не уточнила, на який саме період Єврокомісія запропонує продовжити дію тимчасового захисту.

Глава Єврокомісії також нагадала, що в межах підтримки України тільки цьогоріч ЄС надав 12 млрд євро на виплату заробітної плати та пенсій, щоб "допомогти підтримувати роботу лікарень, шкіл та інших служб", ідеться у повідомленні.

"За допомогою нашої пропозиції ми нарощуємо виробництво боєприпасів, щоб допомогти задовольнити нагальні потреби України, але ми також дивимося вперед. Саме тому ми запропонували додатково виділити 50 мільярдів євро на понад чотири роки на інвестиції та реформи. Це допоможе побудувати майбутнє України, відновити сучасну і процвітаючу країну і це майбутнє ясне, щоб побачити це", – цитують фон дер Ляєн у виданні.

Для довідки:

Директиву про тимчасовий захист українських біженців активували в березні 2022-го одразу після повномасштабного вторгнення РФ. Українцям надали прихисток на рік, потому подовжили дію директиви ще на рік – до березня 2024 року. Загалом механізм розрахований на три роки, тобто до березня 2025 року.

Новини за темою: Скільки українських біженців перебуває за кордоном та хто повернеться, – дослідження

Що ще відомо про підтримку України з боку ЄС?

Раніше ми також повідомляли, що Рада закордонних справ Європейського Союзу затвердила додаткову військову допомогу Україні розміром 3,5 мільярда євро.

Посли ЄС підтримали збільшення Європейського фонду миру, з якого виділяють гроші на військову допомогу Україні.

Що таке Європейський фонд миру?

Європейський фонд миру створили в березні 2021 року для фінансування всіх дій спільної зовнішньої та безпекової політики, що стосуються військових та оборонних питань. Зокрема, цей фонд ЄС покликаний фінансувати зміцнення потенціалу країн, що не входять до Європейського Союзу.

Читайте також:
Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Ірландія скорочує виплати біженцям з України Ірландія скорочує виплати біженцям з України
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені