USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб

Проєкт не стосується призову військовозобов'язаних на службу в Україні
Чехія Україна

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві внутрішніх справ Чехії запустили пілотний проєкт добровільного повернення додому. Програма розрахована максимум на 430 осіб і має допомогти українським біженцям від війни повернутися додому, якщо вони так вирішили, повідомляють у пресслужбі чеського МВС.

Зазначається, що напередодні уряд Чехії затвердив пілотну програму сприяння добровільному поверненню в Україну. Проєкт призначений тим, кому надали тимчасовий або міжнародний захист і розрахований на пів року – з червня по листопад.

"Хочемо запропонувати допомогу тим, хто, наприклад, хоче повернутися додому за станом здоров'я або за сімейними обставинами. Ця допомога в основному полягатиме у придбанні квитків, а в деяких особливо серйозних випадках, наприклад, у наданні швидкої допомоги. Ініціатива не пов'язана з призовом українців на строкову військову службу", – пояснив міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан.

Що в програмі допомоги?

Програма охопить 430 людей. Для 400 осіб нададуть автобусні квитки від місця проживання в Чехії до найближчого місця проживання в Україні. Для решти 30 українців, які мають суттєві проблеми зі здоров'ям, виділять медичний транспорт.

Українці зможуть тільки раз скористатися програмою. Якщо людина протягом наступного року захоче подати заяву на отримання дозволу на проживання, то повинна тоді сплатити половину витрат з програми.

МВС Чехії виділило на ініціативу 5 595 000 чеських крон (9 483 525 гривень, – ред.).

Новини за темою: Україна й Чехія відновлюватимуть довкілля в українських громадах після війни. Для цього створили спеціальний проєкт

Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому

Додамо, що 66% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії готові повернутися додому, якщо для цього будуть відповідні умови. Такі результати квітневого опитування наводить Київський міжнародний інститут соціології.

Соціологи кажуть, що найбільше респондентів готові повернутися, якщо нормально працюватиме критична інфраструктура (34%) й буде безпечно (34%).

А 26% умовами для повернення назвали вирішене житлове питання, ще стільки ж – завершення повномасштабної війни. Інші респонденти говорили про можливість знайти роботу (16%) й умови для дітей відвідувати школу/садок (13%).

Читайте також:
Чехія запускає новий проєкт щодо постачання снарядів Україні Чехія запускає новий проєкт щодо постачання снарядів Україні
Україна до кінця літа отримає 100 тис. боєприпасів в рамках чеської ініціативи Україна до кінця літа отримає 100 тис. боєприпасів в рамках чеської ініціативи
В Україні побудують чеський патронний завод та вироблятимуть штурмові гвинтівки В Україні побудують чеський патронний завод та вироблятимуть штурмові гвинтівки
Литва скасовує безкоштовне навчання для українських студентів Литва скасовує безкоштовне навчання для українських студентів