USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Євросоюз може послабити стандарти Євро-7

Передбачається, що поточні стандарти викидів Євро-6 для легкових автомобілів і мікроавтобусів будуть діяти до 1 липня 2030 року
Авто
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Європарламент приєднався до Європейської ради, схваливши послаблену версію правил Євро-7. Тепер обидва органи ЄС обговорюватимуть остаточний текст з Єврокомісією. Про це інформує "Укравтопром".

Зазначається, що його схвалення може відбутися вже на початку наступного року, а правила набудуть чинності не раніше 2026 року для легкових авто і 2027-го – для важких вантажівок.

Що передбачає послаблена версія правил?

Ця версія правил по суті зберігає обмеження Євро-6, але також вперше включає обмеження на викиди твердих часток від гальм і шин, зазначають в "Укравтопромі".

"Зі свого боку європейські автовиробники вважають, що, оскільки в ЄС уже є крайній термін для припинення продажів нових автомобілів з викидами CO2 у 2035 році, було б краще зосередити інвестиції на виробництво електромобілів, а не на покращення впливу автомобілів із ДВЗ на навколишнє середовище", – йдеться у повідомленні.

В "Укравтопромі" кажуть, що Асоціація європейських автовиробників (ACЕA) заявила, що бачить сенс розглянути питання про викиди гальм і шин за допомогою стандарту Євро-7, оскільки вони також актуальні для електромобілів і будуть основним джерелом викидів з доріг у майбутньому.

Однак там наголосили, що, оскільки методи тестування невихлопних викидів є абсолютно новими та невипробуваними, необхідно забезпечити технічну здійсненність цих нових цілей.

Отже, запропоновані заходи Євро-7 також включають екологічний паспорт транспортного засобу, який містив би таку інформацію, як витрата палива, стан акумулятора, обмеження викидів і результати регулярних технічних оглядів.

Крім того, будуть продовжені вимоги до терміну служби транспортних засобів, двигунів і систем контролю забруднення. У дрібносерійних автовиробників будуть свої правила.

Якими є обмеження Євро-6?

Відповідно до стандарту Євро-6 рівень викидів CO2 повинен становити менше ніж 130 г/км. Затверджуються також більш жорсткі обмеження для таких забруднюючих речовин, як окис вуглецю, вуглеводні, NOx і тверді частинки. Євро-6 вимагає зниження вмісту окисів азоту більш ніж у два рази, фокусуючись на NOx, який є одним із найшкідливіших парникових газів

У чому полягають стандарти Євро-7, запропоновані минулого року?

У листопаді минулого року Єврокомісія представила нові екологічні стандарти Євро-7 для автомобілів. Вони є заключним етапом регулювання викидів двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ) та гібридних ДВЗ в ЄС перед тим, як у 2030–2035 роках транспортні засоби з ДВЗ будуть заборонені до продажу.

Ці стандарти, зокрема, стосувалися оновлення та посилення ліміту викидів шкідливих речовин для вантажівок та автобусів. Найбільші обмеження мали впроваджуватися щодо легкових авто та мікроавтобусів, які мали застосовуватися незалежно від палива.

Також зазначалося, що правила стандарту Євро-7 становитимуть додаткові обмеження для викидів твердих частинок від гальм та правил викидів мікропластику від шин. Ці правила стосуватимуться всіх транспортних засобів, включаючи електричні.

Ці правила також мають регулювати довговічність акумуляторів, встановлених в автомобілях та мікроавтобусах.

Автовиробники були проти

У травні цього року повідомлялося, що як мінімум вісім країн ЄС готові блокувати введення Євро-7. Серед них – Франція, Італія, Чехія, Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина, які закликали Брюссель послабити запропоновані правила щодо викидів автомобілів – Євро-7.

"Автовиробники скаржаться, що правила Євро-7 змусять їх інвестувати мільярди в технології, які доживають останні роки. Згідно з новим дослідженням, застосування Євро-7 призведе до збільшення прямих витрат автовиробників у 4–10 разів, ніж ті, які цитує Європейська комісія, заявили в Асоціації європейських автовиробників", – уточнили в "Укравтопромі".

Вже наприкінці вересня з’явилася інформація, що в Європі хочуть відтермінувати впровадження нових правил викидів. Зазначалося, що країни Євросоюзу обговорюють компромісний проєкт нових правил викидів для транспортних засобів із ДВЗ, який пом’якшує обмеження, моніторинг і відкладає дату початку скорочень.

Раніше ми повідомляли, що в Україні зріс попит на вживані автівки. Так у липні цього року український автопарк поповнили 18,8 тис. легковиків, що були ввезені з-за кордону.

Теги: авто
Читайте також:
Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть
Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни
Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто