USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто

Автобізнесменам достатньо буде лише укласти дві угоди – з попереднім власником автівки та з наступним
ринок авто
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №9083 про удосконалення порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами суб’єктами господарювання, які поставлені на облік у Головному сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ. Про це йдеться в картці законопроєкту.

"За" проголосували 268 депутатів.

Проєктом закону пропонується надати можливість суб’єктам господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю автотранспортом, викуповувати і реалізовувати транспортні засоби як товар без постановки їх на облік в сервісний центр МВС та ТЦК.

Тобто автобізнесменам достатньо буде лише укласти дві угоди – з попереднім власником автівки та з наступним.

Причина, чому законопроєкт винесли на розгляд Ради: великий відсоток тінізації угод з купівлі-продажів. Сталось це, ймовірно, через те, що є вимога з обов'язкової реєстрації автівок на посередників з купою довідок.

Автори документа очікують, що, скасувавши таку вимогу, держава сприятиме виведенню ринку з тіні. Також буде введений обмін даними про ТЗ в електронній формі.

Ринок авто

Голова Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що ринок уживаних авто до війни становив 1,7 млн авто на рік, у 2023 році – 780 тис. Цього року очікують 1,5 мільйона.

"І тільки 2,5% від цього продаються в білу. Від продажу автомобіля в білу держава отримує в середньому 19,8 тис. гривень. Від продажу в чорну – 0", – наголошує він.

Офіційні автоімпортери й дилери зазначали, що дерегуляція ринку торгівлі вживаними авто не приведе до зростання цін на них, оскільки офіційний ринок диктує ціни і ніхто не платитиме більше, ніж коштує автомобіль.

Читайте також:
У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ
Рада розгляне законопроєкт про економічне бронювання у серпні-вересні Рада розгляне законопроєкт про економічне бронювання у серпні-вересні
Рада пішла на канікули, однак збереться, коли треба буде проголосувати за заборону УПЦ МП Рада пішла на канікули, однак збереться, коли треба буде проголосувати за заборону УПЦ МП
Волонтер Владіміров під час війни збагатився кількома автомобілями преміум-класу та їздить на відпочинок за кордон, – розслідування Волонтер Владіміров під час війни збагатився кількома автомобілями преміум-класу та їздить на відпочинок за кордон, – розслідування