USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто

Автобізнесменам достатньо буде лише укласти дві угоди – з попереднім власником автівки та з наступним
ринок авто
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №9083 про удосконалення порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами суб’єктами господарювання, які поставлені на облік у Головному сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ. Про це йдеться в картці законопроєкту.

"За" проголосували 268 депутатів.

Проєктом закону пропонується надати можливість суб’єктам господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю автотранспортом, викуповувати і реалізовувати транспортні засоби як товар без постановки їх на облік в сервісний центр МВС та ТЦК.

Тобто автобізнесменам достатньо буде лише укласти дві угоди – з попереднім власником автівки та з наступним.

Причина, чому законопроєкт винесли на розгляд Ради: великий відсоток тінізації угод з купівлі-продажів. Сталось це, ймовірно, через те, що є вимога з обов'язкової реєстрації автівок на посередників з купою довідок.

Автори документа очікують, що, скасувавши таку вимогу, держава сприятиме виведенню ринку з тіні. Також буде введений обмін даними про ТЗ в електронній формі.

Ринок авто

Голова Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що ринок уживаних авто до війни становив 1,7 млн авто на рік, у 2023 році – 780 тис. Цього року очікують 1,5 мільйона.

"І тільки 2,5% від цього продаються в білу. Від продажу автомобіля в білу держава отримує в середньому 19,8 тис. гривень. Від продажу в чорну – 0", – наголошує він.

Офіційні автоімпортери й дилери зазначали, що дерегуляція ринку торгівлі вживаними авто не приведе до зростання цін на них, оскільки офіційний ринок диктує ціни і ніхто не платитиме більше, ніж коштує автомобіль.

Читайте також:
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
"Не до душі", "не хоче бути в залі з ексчленами ОПЗЖ": Розслідувачі запитали депутатів Івахіва та Палицю, чому вони не відвідують ВР
Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт