USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР

Раніше ця вимога діяла лише в осінньо-зимовий період – від 1 жовтня до 1 травня
Водій кермо авто

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні з 1 травня набувають чинності нові положення Правил дорожнього руху. Тепер ближнє світло фар за містом залишається обов’язковим і після 1 травня. Відповідні зміни до ПДР внесені в постанову Кабінету міністрів №1105 від 20 жовтня 2023 року.

Нині водії мають вмикати ближнє світло фар або денні ходові вогні за межами населених пунктів цілий рік.

Раніше ця вимога діяла лише в осінньо-зимовий період – від 1 жовтня до 1 травня.

Так, в умовах погіршеної видимості дозволяється вмикати й дальнє світло фар. Покарання за це порушення ПДР не змінилося – від 425 до 510 гривень.

Зміни внесли, щоб наблизити законодавство України до законодавства ЄС.

Що саме змінилося?

  • Тепер водії мають вмикати під час руху поза населеним пунктом денні ходові вогні цілий рік. В разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар. (Раніше це потрібно було робити із 1 жовтня по 1 травня і це правило діяло цілодобово.)
  • Також заборонено перевозити дітей зростом менш як 150 сантиметрів у транспортних засобах без використання дитячих утримуючих систем, які дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки. (Раніше автокрісло було обов'язковим для дітей, чий зріст нижче 145 см.)
  • Заборонено перевезення дітей на задньому сидінні мотоцикла та мопеда, крім ряду випадків. (Раніше діти старше 12 років або зростом понад 145 см могли так їздити.)
  • Також уточнено перелік дорожніх знаків, якими позначено спеціальні місця для стоянки на автомагістралях і дорогах для автомобілів.

Зауважимо, з 1 січня на українських дорогах додатково запрацювали ще 50 комплексів автоматичної фіксації правопорушень правил дорожнього руху. Загалом у країні, за словами першого заступника начальника Департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького, працюватимуть 265 камер. 

До речі, у 2023 році в Україні винесли понад 2,5 млн постанов в автоматичному режимі за перевищення швидкості

Читайте також:
Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни
Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто
Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію