USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть

Повертатимуть авто вже після ухвалення президентом України указу про демобілізацію
авто на ЗСУ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Якщо в людини є в праві власності два автомобілі, то згідно із новим законом про мобілізацію, один з них можуть забрати на потреби ЗСУ. Детальніше про це в ефірі UWN роз’яснила адвокатка Катерина Аніщенко.

"Із 12 грудня 2024 року наше Міністерство внутрішніх справ буде звітувати перед ТЦК про наявність транспортних засобів за фізичними особами. Тому ми можемо припустити, що наприклад, якщо в сім’ї на одну людину два автомобілі, то один із них можуть забрати на потреба ЗСУ", – каже вона.

Повертатимуть авто вже після ухвалення президентом України указу про демобілізацію.

"Тобто оголошення закінчення воєнного стану, вже будуть наші захисники повертатися додому і лише потім буде вирішуватися питання щодо повернення вказаного майна власникам. Власник плюс майно це не одне і те саме, власник цього майна може мати відстрочку від мобілізації і бути вдома, або бути заброньованим, але майно в нього заберуть", – пояснює адвокатка.

Аніщенко наголосила, що питання вилучення авто регламентовано на законодавчому рівні. Крім авто можуть вилучити мотоцикли, водний транспорт та сільськогосподарську техніку.

"Тоді працівник ТЦК разом з поліцією і власником цього майна складають акт, яким по суті обмінюються і власник майна повинен однозначно звернути увагу на ту оцінку, яка буде складена під час підписання цього акту. Ця оцінка може бути оскаржена і відповідно, якщо під час воєнних дій, під час того, коли його майно буде служити на потреба ЗСУ втратить свою цінність, то відповідно власник майна після демобілізації може ініціювати в судовому порядку щодо повернення йому цієї компенсації різницю у вартості. Тому основним документом це є акт, по якому передають цей транспортний засіб", – наголошує експертка.

Якщо ж авто повертається частково знищеним, то ймовірно буде повертатися компенсація тієї вартості, яка зазначена в акті.

Крім того, наголошується, що оскарженню може підлягати лише оцінка, а не видача майна. Тобто людина не може оскаржити в суді те, що у неї забрали машину. – "Тому майно однозначно віддається, якщо в ньому є потреба в збройних силах України. Ми говоримо про оцінку, яка буде зазначена в цьому акті і саме цей акт буде підставою для отримання компенсації за це майно".

Що кажуть в Міноборони?

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін уточнив на YouTube, що залучення транспортних засобів під час мобілізації можуть здійснювати ТЦК, центральне управління або регіональні органи СБУ та відповідні підрозділи розвідувальних органів України. Це відбувається на підставі рішень місцевих державних адміністрацій, які оформлюються відповідними розпорядженнями.

Не можна буде забирати єдине авто в громадянина.

Транспорт поставлять на облік у терцентр комплектування.

Коли почне діяти закон?

Закон про мобілізацію вступає в дію 18 травня. Він передбачає, що вилучати транспорт можуть у державних органів, місцевого самоврядування, підприємств та громадян – власників транспортних засобів. В останньому випадку транспорт не можуть вилучити, якщо це єдиний засіб пересування в людини.

Перед вилученням транспортного засобу у приватної особи обовʼязково мають провести його експертну оцінку та оцінку ринкової вартості автомобіля. Наприклад, якщо у вас є седан та позашляховик, то у вас вилучать позашляховик. Якщо у вас два позашляховики, то вилучать той, що становить меншу ринкову вартість.

Очікується, що повернуть такий транспорт власнику протягом 30 днів після демобілізації, з компенсацією шкоди.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі