USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Єврокомісія схвалить переговори про вступ України до ЄС, але є певні умови, – ЗМІ

Зокрема, Україна має продовжити боротьбу з корупцією
Україна - ЄС

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія рекомендуватиме Єврораді розпочати з Україною переговори щодо вступу до Євросоюзу, якщо Київ зробить певні кроки. Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на дані останньої версії проєкту звіту про розширення, який отримала редакція.

Які кроки має зробити Україна?

  • схвалити запропонований урядом закон про збільшення штатної чисельності Національного антикорупційного бюро України;
  • виключити із закону про запобігання корупції положення, що обмежують повноваження НАЗК продовженням перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, та обмежують повноваження цього органу щодо перевірки майна, придбаного декларантами до вступу на державну службу;
  • схвалити закон про лобіювання, згідно з європейськими стандартами, в рамках деолігархізації;
  • схвалити закон, яким врахує решту рекомендацій Венеціанської комісії від червня і жовтня 2023 року, пов’язаних із законом про національні меншини, а також врахує рекомендації Венеціанської комісії, пов’язані із законами про державну мову, ЗМІ й освіту.

У виданні зазначають, що у проєкті звіту окремо наголошується, що Україна має продовжувати боротьбу з корупцією шляхом подальших розслідувань і судових вироків.

Єврокомісія відстежуватиме подальший прогрес і відповідність "у всіх галузях, пов’язаних із відкриттям переговорів", йдеться в документі. Цей орган готовий також розпочати необхідну підготовчу роботу до перемовин.

Також у проєкті нинішнього звіту уточнюється, що наступний звіт Єврокомісія підготує до березня 2024 року.

Шлях України до Європейського Союзу

Попередньо ми повідомляли, що Україна виконала чотири із семи кроків для переговорів про вступ до Євросоюзу. Ще три критерії супроводжуються рекомендаціями від Єврокомісії щодо подальшого виконання.

Раніше ішлося про те, що Європейський Союз 8 листопада надасть офіційну оцінку прогресу України щодо виконання вимог на шляху до членства в європейському співтоваристві.

Зазначалося, що саме ця оцінка, яка буде включена до щорічного звіту Єврокомісії, стане ключовою щодо рішення ЄС про початок чи відтермінування офіційних переговорів із Києвом.

Згодом прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що переговори між Європейським Союзом і Україною щодо членства в спільноті можуть розпочатися в грудні цього року.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу