USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ЄС зіткнувся з проблемами в питанні постачання Україні 1 млн боєприпасів, - Politico

Дипломати дедалі більше турбуються, що мета ЄС зривається
снаряди
Джерело: Reuters

Деякі обіцянки Євросоюзу підтримати Україну зброєю і грошима наштовхуються на проблеми, пише американське видання Politico.

Там зазначають, що дипломати дедалі більше турбуються, що мета ЄС - поставити Києву протягом року 1 млн боєприпасів для надання допомоги у війні з Росією - зривається, а нові грошові зобов'язання також загрузли в напружених політичних дебатах.

Один із високопоставлених представників ЄС повідомив, що з 9 лютого в рамках програми з відправлення снарядів із національних запасів в Україну було відправлено 300 тисяч патронів. Це не відповідає обіцяному на початку року мільйону снарядів.

"Досягти поставленої мети до середини березня буде дуже складно", - сказав один із національних дипломатів на умовах анонімності.

Новини за темою: Німеччина замовила для України 100 тисяч боєприпасів до мінометів

Серед проблем, з якими стикаються підрядники під час нарощування обсягів виробництва, керівники підприємств називають брак персоналу і проблеми з поставками вибухових речовин.

"Мета не втрачена. Загалом це проблема промислового потенціалу", - наголосив представник ЄС.

Він додав, що ці цифри є "проміжними", оскільки в рамках іншої спільної програми закупівель буде поставлено ще тисячі патронів.

Видання також відзначає спробу виділити з Європейського фонду миру новий пакет допомоги ЄС Україні в розмірі 20 млрд євро на чотири роки.

У той час як ЄС чітко заявляє, що підтримує Україну, країни-члени розходяться в думках щодо того, як забезпечити подальше фінансування і відшкодовувати країнам поставки зброї одноразово або частинами протягом року.

"Останнім часом ми не говорили про цю цифру. Питання не буде закрито найближчого вівторка", - сказав дипломат, говорячи про 20 млрд євро, додавши, що спершу необхідно ухвалити рішення щодо того, як працюватиме фонд, перш ніж виділяти кошти.

Нагадаємо, раніше ми писали, що потреби Європи в боєприпасах сьогодні оцінюються на рівні 13 млн снарядів, і таку кількість ОПК європейських країн – членів НАТО може виробити аж за понад 40 років, тому у норвезькій компанії Nammo, яка є одним з найбільших виробників боєприпасів у Європі, б’ють на сполох через боєприпасну кризу.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму