USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

ЄС планує надати Україні 20 млрд євро в обхід вето Угорщини, – FT

Такий механізм можуть застосувати, якщо не вдасться подолати вето Угорщини на саміті 1 лютого
Саміт ЄС
Джерело: відкриті джерела

Євросоюз готує резервний план на суму до 20 мільярдів євро для України, який обходить вето прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Про це повідомляє видання Financial Times.

Такий механізм можуть застосувати, якщо не вдасться подолати позицію Угорщини на саміті 1 лютого.

Ця схема передбачатиме надання державами-учасницями гарантій до бюджету ЄС, що дасть змогу Європейській комісії запозичувати в інтересах Києва до 20 мільярдів євро на ринках капіталу. Конкретні терміни ще обговорюються, а остаточна сума буде визначена відповідно до потреб України.

Схема на кшталт структури, яку використовували 2020 року, коли Єврокомісія надала до 100 мільярдів євро фінансування країнам ЄС під час пандемії COVID-19.

Видання наголошує на важливості, щоб цей варіант не вимагав гарантій від усіх 27 держав – членів Євросоюзу, щоб серед основних учасників були країни з найвищими кредитними рейтингами. Це дозволило б ЄС обійти вето Угорщини – це не вимагало б одностайної підтримки.

Деяким країнам, зокрема, Німеччині та Нідерландам, знадобиться схвалення парламенту для надання національних гарантій – це процес, який офіційні особи сподіваються завершити вчасно, щоб надати допомогу Україні до березня.

Нагадаємо, 15 грудня в Брюсселі завершився саміт лідерів Європейського Союзу, де розглядали середньострокову програму допомоги Україні в 50 млрд євро. ЄС рішення не прийняв через позицію Угорщини.

Пізніше у Міністерстві закордонних справ України заявили, що Європейський Союз досяг принципового рішення про створення Українського фонду (Ukraine Facility) у розмірі 50 млрд євро на 2024–2027 роки. Проте всі необхідні юридичні процедури з боку Євросоюзу завершаться в січні 2024 року.

Читайте також:
У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки
ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро