USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Нацкомісія скоротила перелік населених пунктів, які радить перейменувати: Запоріжжя вилучили

У новому переліку – десять міст, решта – села і селища в різних областях України
Запоріжжя
Джерело: відкриті джерела

Національна комісія зі стандартів державної мови переглянула і скоротила список населених пунктів, які рекомендує перейменувати, щоб привести їхні назви у відповідність до стандартів державної мови. Про це повідомили в пресслужбі комісії.

Так, з переліку вилучили Запоріжжя, яке раніше пропонували перейменувати в Запорожжя.

У новому переліку – десять міст, решта – села і селища в різних областях України.

"Серед міст, яким пропонуємо змінити назву: Бровари на Київщині (радять змінити на Броварі), Сорокине (на Сороче чи Сорочине), Сєвєродонецьк (Сіверськодонецьк, Сіверськодонець, Сіверськодонецьке), Хрустальний, Боково-Хрустальне і Первомайськ на Луганщині, Южноукраїнськ і Первомайськ у Миколаївській області, Южне на Одещині, Первомайський на Харківщині – цим сімом містам радимо запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку", – пояснили в нацкомісії.

Ініціативи щодо перейменування міст – скоріше дискредитація процесів деколонізації, а не реалізація закону

Народний депутат України, голова Українського інституту національної пам’яті (2014–2019) Володимир В’ятрович в ефірі UWN розкритикував ініціативу Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування українських міст

Запоріжжя чи Запорожжя?

В’ятрович вважає, що місто ні в якому разі не має бути перейменоване. 

Новини за темою: Хочуть "Запорожжя": У Нацкомісії зі стандартів державної мови розповіли, як перейменовують міста та села України

"Почнемо з того, що Запоріжжя не повинно бути перейменоване. Все те, що комісія говорила вчора, абсолютно не варте уваги, зважаючи на той дуже низький, на жаль, рівень компетенції, який проявили члени цієї комісії. Схоже, вони просто не читали Закон про деколонізацію, який дуже чітко визначає повноваження цієї комісії. Повноваження цієї комісії якраз полягає в тому, щоб проявляти ті топоніми на мапі України, назви яких не відповідають українській мові, умовно йдеться про Южноукраїнськ, Октябрськ та інші русифіковані російські назви на території України", – каже нардеп.

За його словами, суспільство натомість отримало список на півтори тисячі топонімів, в яких є маса історичних назв, яким сотні років. 

"Наприклад, Красне, якому понад 600 років. Тобто тут проявилося абсолютне нерозуміння історії та теперішнього законодавства. Я справді згоден з тим, що те, що сталося останніми днями, – це радше дискредитація процесів деколонізації, а не реалізація закону", – уточнює В'ятрович. 

Народний депутат України Володимир В’ятрович
Джерело: Уніан

Бровари чи Броварі? 

"Я вважаю, що комісія, знову ж таки, вийшла далеко поза межі своєї компетенції. Її завдання було – слідкувати за нормами української мови в тих чи інших топонімах. Інші речі, які стосуються зокрема історій, повернення історичних назв – це компетенція іншої державної установи, якою є Український інститут національної пам’яті, саме він буде виявляти топоніми, які справді містять в собі імперську символіку і буде пропонувати їх перейменовувати. Нові назви – це справді те, що буде пропонувати місцева громада, але врешті-решт це рішення все одно буде ухвалюватися на рівні парламенту", – додає нардеп. 

Що можуть вирішити громади? 

Думка громади й мешканців того чи іншого населеного пункту у перейменування їхнього міста повинна враховуватися, зазначає він. 

"Коли ми говоримо про нову назву, коли йдеться про Южноукраїнськ, – він точно повинен бути перейменований, тому що справді назва не відповідає нормам української мови. Натомість нова назва – це те, що може бути запропоновано громадою. Громада матиме для цього час, якщо вона не скористається цим часом, то відповідно, що вже будуть рішення ухвалюватися на рівні адміністрації чи Українським інститутом національної пам’яті. Тобто по аналогії з процесами декомунізації, коли більшість громад скористалися цим і запропонували свої назви, але, на жаль, були випадки, коли громади не бажали перейменовуватись", – резюмує В'ятрович. 

Раніше 

Справжній резонанс у суспільстві викликала рекомендація Національної комісії зі стандартів державної мови  розглянути перейменування міста Запоріжжя, аргументуючи це тим, що назва може не відповідати лексичним нормам

Філологи та історики закладів вищої освіти з усіх регіонів України склали перелік із 1400 міст та сіл, які рекомендується перейменувати на виконання закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні й деколонізацію топонімії". Нині, в зміненій версії, – понад 350.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вже звернувся до міністра освіти й науки Оксена Лісового з проханням скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови про перейменування низки населених пунктів, зокрема, Запоріжжя.

Читайте також:
Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть
У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл
Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві
Трагедія зі 128-ю бригадою на Запоріжжі: СБУ назвала ймовірну версію подій Трагедія зі 128-ю бригадою на Запоріжжі: СБУ назвала ймовірну версію подій