USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Трагедія зі 128-ю бригадою на Запоріжжі: СБУ назвала ймовірну версію подій

Одна з основних версій: наведення стало можливим через технічне проникнення в месенджер Signal
128 окрема гірсько-штурмова бригада
Ілюстративне фото
Джерело: 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада

Служба безпеки України розкрила ймовірну версію ракетного удару окупантів по воїнах Закарпатської 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, яких зібрали на нагородження. Про це повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, передає "Укрінформ".

Він зазначив, що на один із пристроїв, на якому був месенджер Signal, прийшло повідомлення "про конкретну дату і місце шикування військовослужбовців, куди надалі й прилетіла ракета".

"Зараз одна з основних версій, що наведення стало можливим саме через технічне проникнення. Цей випадок наочно показує, наскільки небезпечним є використання кіберзасобів у військових діях", – сказав він.

Зазначається, що росіяни постійно розсилають фішингові повідомлення для зламу месенджерів військових. Ці дії – робота хакерського угруповання "Армагедон".

"Такі повідомлення йдуть тисячами. Коли їм вдається "зламати" пристрій, то ворог отримує доступ до месенджерів, до комп'ютерів через пошти. Часто це призводить до трагічних наслідків", – додав він.

Нагадаємо

Трагедія трапилася 3 листопада 2023 року біля села Зарічне Запорізької області. Росіяни під час нагородження воїнів бригади завдали по них удару ракетою "Іскандер-М". 

Командир 128-ї гірсько-штурмової бригади Дмитро Лисюк дав розпорядження вибудувати артилеристів для нагородження в День ракетних військ і артилерії 2023, але сам запізнився на нагородження.

Росіяни стежили за бійцями бригади з безпілотника, коригуючи ракетний удар. Проте окупанти помилилися і потрапили в будівлю позаду військових, ближче до дороги. Більшість військових, на щастя, уникли загибелі, адже їх прикрила стіна будівлі, в яку влучила ракета.

Часто такі церемонії нагородження невеликі, за участю, можливо, 30 осіб, і відбуваються в добре захищеному бункері чи траншеї. Однак зібрання в п'ятницю відбулося на відкритому місці, і в ньому взяли участь майже 100 людей, у тому числі багато тих, хто не отримував нагороди.

Справу розслідує ДБР

Працівники Державного бюро розслідувань зареєстрували кримінальне провадження за фактом загибелі військових та мирних жителів під час обстрілу населеного пункту в Запорізькій області.

"3 листопада 2023 року під час ракетного удару, який ворог наніс ракетою типу "Іскандер" по селу на Запоріжжі, загинули та були поранені військовослужбовці 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади та мирні мешканці. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено близько 30 будинків та господарчих споруд, розташованих поруч з місцем удару. Наразі працівники ДБР проводять слідчі дії, встановлюючи деталі обставин, які призвели до трагедії", – йдеться у повідомленні.

Також ініційовано службове розслідування дій військових посадових осіб, які організували захід до Дня ракетних військ і артилерії поблизу лінії фронту.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат